Eva Lenartová: Město duchů?

30. leden 2012
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Ostrava - město duchů? Tak daleko Eva Lenartová ve své úvaze nejde, ale opatrná obava z něčeho podobného přece jenom zazní...

Nemám z toho žádnou radost, ba naopak. Už si nelze nevšimnout skutečnosti, že Ostrava, město, k němuž mám silný osobní vztah, se pomalu vylidňuje. Podle nejnovějších výsledků sčítání lidu má počet obyvatel našeho kraje klesající tendenci. Zatímco v roce 2001 byl krajem nejlidnatějším, nové výsledky hlásí, že klesl až na třetí místo. Největší úbytek obyvatel zaznamenala Karviná a Ostrava. Fakta: v roce 2000 nás žilo v Ostravě 318.749, na počátku letošního roku je nás 306.128.

Zvláštní je, že přestože Ostravané z Ostravy odcházejí, ve vyprazdňujícím se městě rostou obchodní centra a bytové domy. Zřejmě jde o hodně dobrý byznys. Ovšem vhledem k tomu, že nové byty nikdo nijak zvlášť nepotřebuje, bývají často prázdné. Případně jsou prázdné starší byty, protože jejich majitelé či nájemci se přestěhovali do těch nových. Na území města tak probíhá jakési škatulata škatulata hejbejte se se stále velkorysejším hřištěm co se plochy týče.

Hodně místa během posledních měsíců přibylo zejména v centru. Jak roste ostravská Fukušima - tak se v Ostravě s gustem říká výstavbě Nové Karoliny - vyprazdňují se blízké obchody. Obecní úřad sice velkoryse oznámil, že už nebude chtít po nájemcích nebytových prostor kauci ve výšce šestinásobku měsíčního nájmu, že mu bude stačit trojnásobek, ale na tohle se dá reagovat je udiveným - a to skutečně chtěli?

Ostatně obávám se, že ani tato pochybná vstřícnost nezpůsobí příliv tolik potřebných živnostníků. I za nových podmínek výkladů slepě zejících do ulic, po kterých se v centru chodí převážně do práce a z práce, stále přibývá. Obchodů v srdci Ostravy je čím dál méně a otevření Fukušimy se blíží. Třistatisícové město, ve kterém nebydlí ani jeho primátor, dostane za pár týdnů další nákupní lunapark.

autor: ele
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.