Eva Lenartová: Naši slavní rodáci

28. září 2011
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Každé město se pyšní svými slavnými rodáky, ba dokonce i nerodáky, kteří jím třeba během svého slavného života jednou, případně několikrát projeli či prošli. Patří to zkrátka k paměti obce.

Své ostravské cedulky se v roce 2009 dočkal například slavný filmový režisér Karel Reisz, který se v Ostravě narodil a prožil v ní prvních třináct let svého života, nebo nejnověji německý skladatel Paul Hindemith, jež Ostravu několikrát navštívil a zdá se, že k ní měl skutečně vřelý vztah.

Dobové prameny dokonce uvádějí tento Hindemithův citát: Když nejsem delší dobu v Ostravě, cítím se nemocen jako lidi, jimž chybí vitamín C." A tak se v Paul Hindemith stal v pátek 23. září v 17 hodin oficiálním štamgastem restaurace U Rady, kam prý rád chodíval.

O to, aby na Hindemitha Ostravané nezapomněli, se postaral ředitel Národního divadla moravskoslezského Jiří Nekvasil, který celou akci inicioval, společně Ostravským muzeem a známou ostravskou hospodou. Má to svou logiku, Hindemith jezdíval do Ostravy na pozvání tehdejšího šéfa opery Jaroslava Vogela.

Kdo se ovšem zatím naopak ničeho podobného nedočkal, je jeden z nejslavnějších ostravských rodáků spisovatel Ota Filip. Ota Filip, člen Bavorské akademie věd a umění, se přitom do Ostravy stále vrací a díky jeho románu Nanebevstoupení Lojzka Lapáčka ze Slezské Ostravy vešla severomoravská metropole i jaksi osobně do literární historie.

V loňském roce jsme dokonce propásli ideální příležitost, neboť Ota Filip slavil v březnu 80. narozeniny. Jenomže to jsme měli příliš práce s dokazováním vlastní kulturnosti, jež se měla evropsky projevit zejména v roce 2015.

Ale možná se Ota Filip své cedulky zatím nedočkal taky proto, že by pravděpodobně musela být umístěna na zdech rodinné cukrárny. Což je, věřte nevěřte, místo, kde již léta sídlí ostravská vědecká knihovna. Ale to už se dostáváme k docela jinému tématu.

autor: ele
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.