Eva Lenartová: Vzpomínka na bílou zimu

10. leden 2012
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Sníh padával z nebe, byl bílý a studený, budou se možná za pár let učit děti ve školách. A k tomu jim pan učitel promítne několik historických záběrů. Poznámka je takovou malou vzpomínkou na opravdovou bílou zimu...

Na první straně iDNES na mě včera vykoukl titulek: Sněhová kalamita odřízla jednu ze spolkových zemí od zbytku Rakouska.

Pamatuji si dobře, že když jsem chodila do školy, tedy za mých mladých let, i v Ostravě padal v zimě sníh. Ba dokonce mrzlo. A protože v té době jsme patřili do tzv. východního bloku, býval to mráz jako samec. Mráz, se kterým si nedokázali poradit ani soudruzi. Vagóny z uhlím pravidelně tuhly na někde na kolejích, ve školách se netopilo a soudruzi k naší radosti vyhlašovali uhelné prázdniny.

Tehdy, milé děti, nejezdilo v zimě po cestách tolik automobilů, kdo měl auto, raději z něj v listopadu vytáhl baterii a až do března se na ně chodil jen dívat. Ostatně cesty, zejména na sídlištích, zůstávaly často mimo zájem cestářů a my jsme po zledovatělém sněhu ráno jezdívali do školy na bruslích a odpoledne sáňkovali na ve sněhové kopce proměněných hromadách hlíny, kterých na sídlištích bylo vždycky dost.

Dobře si ovšem pamatuji i na hromady sněhu, které před několika lety ochromily život severomoravské metropole. Kdo nemusel, nevycházel, kdo musel, spoléhal na městskou hromadnou dopravu, která zase spoléhala na cestující ochotné kdykoliv zatlačit. Tramvajáci na sebe čekali na křižovatkách, aby spojili síly při manipulaci se zamrzlými a zasněženými výhybkami a nikdo nikam nespěchal, protože jakýkoliv spěch byl zbytečný.

I v letošním roce na horách sníh je, v Krkonoších je ho dokonce hodně a v Rakousku příliš. Přesto se zdá, že pravidelné střídání čtyř ročních dob už ve střední Evropě nebude patřit mezi věci, které se nemění.

autor: ele
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.