Exekutorská komora otevřela v Ostravě novou poradnu

11. únor 2016
Zprávy , Zprávy

Více než půl milionu exekucí a další rychle přibývají - tak to vypadá v Moravskoslezském kraji, který patří v tomto směru k nejvíce postiženým oblastem v republice. Hned po Praze a Ústecku má také největší počet nově vyhlášených případů za minulý rok. I proto roste zájem o poradny, které bezplatně nabízí Exekutorská komora.

V exekutorské poradně ve Frýdku-Místku je rušno každý den. Co člověk, to příběh. Například paní Eva má syna ve vězení a dodnes neví, kolik ji to všechno bude stát. Objevují se pořád nové a nové dluhy.

Anebo paní Pavla. Ta přišla s jedním z nejčastějších případů - problémy s alimenty. „Bývalý manžel přestal platit výživné a neplatil ho několik měsíců. Udělali dohled, ať je placeno včas,“ říká a doufá, že peníze už bude dostávat tak, jak má.

Na jednoho dlužníka připadá stále více exekucí. Rostou i dluhy

Exekuce

Lidí v exekuci je letos v Česku 730 tisíc. Loni to byl jeden milion. Zatímco dlužníků je meziročně méně, počet exekucí naopak roste - oproti loňsku až o půl milionu. Na jednoho dlužníka totiž připadá víc závazků.

Osmdesát pět tisíc exekucí za loňský rok a celkově 554 tisíc - to je bilance Moravskoslezského kraje, kde přibývá lidí se dvěma, třemi, ale i více exekucemi najednou. Proto je otevřená nová bezplatná poradna přímo v centru Ostravy. Dotazů je hodně.

„Velice často jsou to rodiče, kteří chtějí vymoci výživné na své nezletilé děti. Z druhé strany navštěvují poradny dlužníci – ti se ptají na možnosti uzavírání splátkových kalendářů, odložení účinku exekučního řízení,“ popisuje prezidentka Exekutorské komory Pavla Fučíková.

Do budoucna by tato síť poraden mohla sloužit i horníkům, kteří přijdou o práci. Čím větší bývá nezaměstnanost, tím více je i exekucí.

autor: mrk
Spustit audio