Fanoušci si užívali desátý ročník Colours of Ostrava

18. červenec 2011

Diváky hudebního festivalu nejvíce rozproudili Nick Cave se skupinou Grinderman, kapela SMOD z afrického Mali, kosmopolitní skupina N.O.H.A. nebo čeští Tata Bojs.

Čtyřdenní maratón některé návštěvníky pěkně vyčerpal. „Čtyři dny jsou podle mě úplně akorát. Ani ode den víc, ani o den míň“, poznamenal jeden z účastníků.

A to divákům letos, na rozdíl od minulých let, přálo počasí. Největší starosti tak měli pořadatelé s programem.

Svůj koncert odřekl ze zdravotních důvodů Youssou N´Dour. Kvůli zlomenému žebru nepřijel do Ostravy Jon Hassell a diváci se v sobotu nedočkali ani kapely Ninjasonik, která nestihla letadlo do Evropy.

V případě newyorského trumpetisty Hassella šlo o nejrychlejší náhradu v dějinách Colours. Z dovolené v Toskánsku na koncert za jediný den dorazil norský trumpetista Nils Petter Molvaer.

„Tyhle změny jsou v naší branži běžné, ale je to poprvé, kdy musím zaskočit za Jona Hassela. Známe se dlouho, dokonce jsme spolu patnáct let hrávali. Takže pro mě je to jenom čistá radost takhle vypomoci,“ uvedl hudebník.

Právě newyorská scéna, kde Molvaer hrál, pro příští ročník zanikne. Nahradit by ji mohla scéna frankofonní nebo globální. Jak to bude s doprovodným Festivalem v ulicích, jehož první ročník letos zažilo centrum Ostravy, ředitelka Colours Zlata Holušová zatím netuší. Záleží prý hlavně na úřednících města.

„Tam zasahujeme do dění města. Když uvidí, že ten ohlas je pozitivní, že ten festival je slušný, není rozbitá žádná výloha, tak věřím, že ten model bude funkční dál,“ řekla ředitelka.

Na festivalu Colours of Ostrava se objevily falešné vstupenky

Letošní festival se obešel bez výraznějšího narušování veřejného pořádku. Policie řešila několik krádeží z vozidel a ze stanů.

Kromě toho policisté zabavili nepravé náramky, které návštěvníky opravňovaly ke vstupu do placeného areálu. Zatím není jasné, jak vyšetřovatelé tento nález vyhodnotí.

„Do současnosti bylo zajištěno celkem 15 náramků. Policisté nyní zjišťují jakékoliv okolnosti k věci, pak bude věc kvalifikována. Ve většině případů byly náramky zakoupeny na ulici a to i přesto, že jsme apelovali, aby lidé vstupenky zakoupil na místech k tomu určených,“ potvrdila mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková.

Kriminalisté také zkoumají nález 400 rostlin technického konopí. Podle majitele stánku šlo pouze o dekoraci.

Příští jedenáctý ročník Colours of Ostrava bude opět v polovině července.

autoři: mrk , Michal Kliment
Spustit audio

Více z pořadu