Festival Techné Ostrava 2010 se setkal s velkým ohlasem

23. říjen 2010

Od středy do pátku probíhal v Ostravě-Porubě festival filmů a televizních pořadů zaměřených na ochranu průmyslových památek Techné Ostrava 2010. Letos se v Domě kultury Poklad uskutečnil už devátý ročník. A protože se jedná o přehlídku soutěžní, vyhlašovaly se na ní i ceny pro filmaře.

Ostravská Venuše je soška, kterou si každý rok odveze jeden filmař z festivalu Techné Ostrava. Jeho film musí splňovat dvě podmínky - musí to být dokument a musí pojednávat o technických památkách.

Sošku Ostravské Venuše získali autoři snímku "Můj přítel automobil - Výroba vozů Praga", který vznikl v cyklu České televize Hledání ztraceného času. Cenu přebral režisér pořadu Pavel Vantuch, podle kterého oceněný film zpracovává archivní dokument z dvacátých let. V čem je podle něj přínos filmů a pořadů o technických památkách?

„Zaprvé je dobré znát historii, protože se říká a je to asi pravda, že kdo chce jít do budoucna, musí znát historii. A zase - kdo by chtěl vyvíjet něco nového, musí znát, co už existuje. Další věc, ty technické záležitosti patří ke kulturnímu dědictví, tak je potřeba se o to starat,“ říká oceněný režisér.

Porota festivalu udělila také tři čestná uznání. Zatímco Tereza Rel z Polska pro ocenění přijet nemohla, její krajan Marek Stanczyk na udílení nechyběl. Katovický tvůrce zpracoval téma, které je blízké i našemu kraji, o čemž vypovídá i název filmu „Made in Silesia" - tedy Vyrobeno ve Slezsku.

„Film je způsob, jak říct stop ničení technických památek. Byl bych rád, aby tady ve Slezsku ty památky i za 250 let stály,“ říká Stnaczyk.

Čestné uznání obdržel i český tvůrce - Lumír Moučka jej přebral za snímek „Hlína z Březinky - poslední těžba ohnivzdorného materiálu“.

„Březinka, to je takové krásné místo zhruba deset kilometrů od Moravské Třebové, kde se někdy od 17. století těžily žáruvzdorné hlíny a uhlí. Takže ten důl skončil před rokem a byla tam provedena poslední prorážka, vyjel poslední vozík a kolem toho byla spousta zajímavých motivů,“ vysvětluje Moučka.

Filmaři z České republiky, Slovenska a Polska letos na festival přihlásili celkem 58 snímků. Porota nakonec vybrala 26, které během třídenního programu odpromítala.

Předsedu poroty a ředitele festivalu Vladimíra Procházku potěšila ale hlavně účast diváků, mezi nimiž převažovali studenti.

„Návštěvnost festivalu v porovnání s loňským rokem byla možná desetkrát větší. A mladé lidi velmi rád vidím, protože to je taková pojistka do budoucnosti, že to naše industriální dědictví zůstane zachováno i pro další generace,“ poznamenal Procházka.

Techné Ostrava je nejen filmovým festivalem, ale klade důraz také na vědeckou činnost. Proto byly součástí programu také odborné přednášky, vědecké diskuse a pořadatelé ocenili i bakalářské a diplomové práce týkající se industriálních památek. Připomínkou letošního ročníku tak nebude katalog promítaných snímků, ale sborník odborných příspěvků.

autor: Michal Kliment
Spustit audio

Více z pořadu