Zvyšující se ceny tabákových výrobků dělají z kuřáků zahrádkáře

8. září 2012

Na českých zahrádkách začínají vznikat malé tabákové plantáže. Cigarety zdražují a s tím roste i počet pěstitelů této exotické rostliny. Žádný postih jim přitom nehrozí. Usušené listy ale musí vykouřit sami Kšeftování s podomácku vyrobeným tabákem stát netoleruje, hrozí za to vysoké pokuty.

„Každý, kdo vypěstoval ve škole fazoli v nějaké pracovní výchově, je schopen vypěstovat i tabák,“ říká Stanislav Chromý, který žije v rodinném domku v Háji ve Slezsku.

Společnost třiatřicetiletému muži dělají obří rostliny tabáku. Má je všude, v kuchyni, v obýváku i v ložnici. „Ceny tabákových výrobků rostou a uživatel samozřejmě hledá nějakou alternativu,“ dodává, když žiletkou po dědovi na prkýnku řeže tabák do své dýmky.

Podle slov ministra zemědělství Petra Bendla (ODS) se zdá, že se šetřiví kuřáci trestají sami. „Že si stejně nikdy asi neudělají tak dobrý, jako si koupí v obchodě. Ale myslím, že to nikdy nepřekročí nějakou míru, kterou by bylo třeba regulovat. Aspoň teď to tak nevypadá,“ říká Bendl.

Mladého pěstitele Stanislava Chromého živí počítače, analytický mozek se projeví i v péči o tabákové rostliny – přesně míchá zeminu, vodu nechává odstát a pozná se to i při zpracování, právě když si tabák řeže do své dýmky.

„Mi to samozřejmě chutná. V podstatě když tu kytičku pipláte od semínka, sazeničky, potom kouřit ty listy je něco jiného, než když si jdete tabák koupit někam do trafiky,“ dodává pěstitel.

Tabák se u nás hojně pěstoval už v minulosti

Šéfa ostravských zahrádkářů vůbec nepřekvapuje, že se tabák znovu v Česku pěstuje. Vzpomíná, jak to za první republiky mělo velkou tradici a tabák pěstoval i jeho děda.

„Je jasné, že ten tabák určitě nemá takovou kvalitu, jako když roste třeba na Kubě. Ale jsou druhy, které se dají pěstovat právě u nás. Za první republiky bylo běžné, že se u každé chalupy pěstoval tabák,“ říká šéf zahrádkářů Zdeněk Novotný.

Růst pěstitelů tabáků v Česku se dá vypozorovat i na diskusních fórech. Ještě před pár lety se tam o tabák zajímalo pár nadšenců, teď už jsou jich desítky.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu