Zprávy z Přednádraží plní média už tři týdny

18. srpen 2012

Kdysi to byla téměř neznámá část Ostravy a teď se o ní dozvídáme z médií téměř denně. Ulice s neobvyklým názvem Přednádraží je v poslední době symbolem boje s úřady a hlavně nejasným osudem více než stovky lidí, kteří se odmítají vystěhovat ze zchátralých domů.

Do sporu už se vložili také ochránci lidských práv, kancelář ombudsmana a řada neziskových organizací. Každým dnem se také mění situace v souvislosti se stavebním úřadem.

„Je to pro nás horší jak kriminál. A nejen pro nás, ale i pro naše děti,“ shrnuje situaci jedna z obyvatelek.

Tomuto místu se říká ghetto Přednádraží, jenže ghetto to vlastně vůbec není. Mezi starousedlíky jsme nenašli nikoho, komu by se tady nelíbilo. Nikdo nikomu nevadí, navzdory polorozpadlým domům kolem vládne zeleň a klid.

Právě proto všichni stěhování odmítají. A rozhodně ne do nějaké ubytovny. „Ani nevím, co budu dělat, když mě vystěhují. Všechno si platím poctivě. A proč bych měla trpět s děckama na ubytovně?“ ptá se paní ve středním věku.

Domy jsou často v dezolátním stavu, chybí stropy, kusy střech. Kanalizace nefunguje a přidaly se i vyschlé kohoutky s pitnou vodou. Úředníci proto nařídili okamžité vystěhování.

Vše za asistence městských strážníků

Tady se žít nedá, opakuje stále dokola vedoucí Stavebního úřadu Moravské Ostravy a Přívozu Jiří Švarc. „Vzhledem k tomu, že stavební úřad zjistil, že dané domy nebyly vyklizeny a je nadále ohroženo zdraví a životy osob, které se v nich zdržují, byla zaslána na Okresní soud v Ostravě-Porubě žádost o exekuci daného rozhodnutí. A pokud vlastník opraví tyto domy, není žádný problém v tom, aby byly opět obývány,“ dodává vedoucí.

„Posílají je na ubytovny, kde je například osm lidí a platí tam sedmnáct tisíc. Proč jim třeba nedají nějaký byt? Však volných bytů je dost. Na Palackého je třeba sto bytů volných,“ upozorňuje jeden z obyvatel Přednádraží. „Ale dopadne to špatně, protože jsem slyšel, že někdo poslal na soud nějaké rozhodnutí. A nevíme co a kdy bude.“

Jak to všechno začalo

Všechno to začalo problémy kolem nefunkční kanalizace, o kterou se přetahuje s městem majitel domů Oldřich Roztočil. Jak sám řekl, řešit to musí magistrát. „Já jsem nikdy žádnou kanalizaci nekupoval a nepřijde mi to už ani směšné,“ dodal.

Jenže město tvrdí pravý opak. Kanalizace údajně patří majiteli domů.

To ale není všechno. Kvůli dluhům za dodávky pitné vody se teď jedná s Ostravskými vodárnami a kanalizacemi, co bude dál. Dobrovolníci už nemají peníze na další cisterny pro tuto oblast. Podle Oldřicha Roztočila snad poteče už v pondělí, možná ještě o něco dříve, ale jen omezeně.

Korespondenční kolotoč pokračuje

Mezitím soud poslal městu zpátky jeho žádost o vystěhování obyvatel, takže se zřejmě rozbíhá další korespondenční kolotoč. Současně se množí rozhodnutí o demolici neobývaných domů, které jsou na tom nejhůře.

Je to přitom tak jednoduché, myslí si vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková. „My jsme se tady dohodli s místní komunitou, že oni by byli ochotni ty byty opustit v okamžiku, kdy by jim městská část či město garantovaly normální standardní byty a ne ubytování na ubytovnách,“ říká zmocněnkyně.

Co bude teď...?

Jenže o takovém řešení zatím nikdo jasně nerozhodl. Primátor Ostravy Petr Kajnar (ČSSD) je přesvědčený, že kdyby domy měly pořádného majitele, nebyl by kolem Přednádraží takový humbuk.

„Problémy, které se objevují, jsou jasně dány tím, že se o to desítky let nikdo nestaral. Druhou rovinu to má, se domnívám, že ono vlastně z Prahy je vždycky zajímavé, co se negativního děje v Ostravě. A třetí věc – existuje řada lidí, kteří jsou řekněme spjati s ochranou lidských práv a práv menšin, a když k něčemu takovému dojde, tak vždycky to velmi otevřou a věnují tomu pozornost,“ říká primátor.

Ping pong vzájemného obviňování ze všeho možného zdaleka nekončí. Momentální prioritou v malé kolonii zvané Přednádraží je teď obnovení dodávky pitné vody. Více než stovka obyvatel stále pokračuje v opravách domů a bytů.

Stoprocentně jisté je pouze jedno – o této nenápadné ulici ještě uslyšíme.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu