Firma RPG nabízí nájemníkům upravené smlouvy

14. prosinec 2010

Společnost RPG upravila smlouvy, které mají nájemníci v jejích bytech podepsat do konce roku. Vyplývá to z dohody, kterou dnes uzavřela se Sdružením nájemníků České republiky. Toto sdružení získalo pravomoci třeba v rámci rozdělování finanční pomoci sociálně slabším. Samotná výše nájemného se ale nemění.

0:00
/
0:00

„Ty nátlaky jsou obrovské. A neřekla bych vám to jenom já, řekl by vám to každý, kdo bydlí tady v těchhle bytech,“ stěžuje si obyvatelka jednoho z bytů RPG.

Takových nespokojených nájemníků málo rozhodně není. Nelíbí se jim, že musí přijmou de facto jedinou varantu řešení, a to zvýšení nájmu až o třetinu. Jinak přijdou o spoustu výhod. Faktem ale je, že drtivá většina nakonec dodatky ke smlouvám houfně podepisuje. Jen včera to byly dva tisíce lidí. „Vylekalo mě to. Ty důchody nejsou zas tak velké,“ vysvětluje jiná nájemnice.

V čem tedy spočívá dohoda sdružení nájemníků ČR a společnosti RPG? Jde třeba o vznik dalšího sociálního fondu pro ty s nejmenšími příjmy, lidé už nebudou muset uklízet sníh kolem domu, snižují se jim pokuty a sankce a naopak přibývají garance.

"Budeme písemně garantovat všem našim nájemníkům při podpisu smlouvy do 31. prosince splnění těch našich závazků. To znamená výměny oken nejpozději do roku 2014,“ dodává Pavel Klimeš z RPG.

Je to poprvé v Česku, co se něco takového podařilo. "My známe tu situaci, třeba jak je v Německu nebo v Rakousku. Tam je to opravdu běžné. Přiznám se, je to první krok, možná bude následovat všechno ostatní,“ prozradil místopředseda Sdružení nájemníků Jan Vozárik.

Společnost RPG si věří – očekává, že nové činže a smlouvy podepíše nakonec až 95 procent nájemníků.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu