Firma se připravuje na propuštění desítek zaměstnanců

16. srpen 2005
Zprávy , Zprávy

Válcovny plechu ve Frýdku-Místku se připravují na propouštění desítek zaměstnanců. Důvodem je zrušení výroby ve válcovně za tepla, což nařizuje asociační dohoda s Evropskou unií. Likvidace zastaralého provozu se týká zhruba 170 lidí.

Někteří zaměstnanci mohou jít rovnou do důchodu a pro jednotlivce se najde práce někde jinde. Personální ředitel válcoven Jan Rafaj považuje zrušení závodu za mimořádnou situaci a firma slibuje co nejmenší sociální dopady.

"Připravujeme podmínky, jak bychom postiženým zaměstnancům mohli pomoct při hledání nové práce, případně sami nabídnout práci a nebo dotčeným osobám nabídnout lepší sociální podmínky při odstupném než nabízejí běžné podniky," potvrdil Rafaj.

Válcovna

Šéf zdejších odborů Luděk Lúčan to ale nevzdává a věří, že se ještě najde cesta, jak likvidaci teplé válcovny zrušit. Jednání s politiky zatím nejsou úspěšná. "Nehledě na to, že to je unikátní technické zařízení, které umí jako poslední v Evropě vyrábět třeba plechy pro jadernou energetiku, což by mohlo být nejen pro firmu, ale i pro stát užitečné."

Je ale pravdou, že výjimku pro teplou válcovnu by musela zřejmě posvětit každá členská země Evropské unie, což je podle vedení firmy až příliš neprůchodná cesta. I přes tyto potíže se válcovny ve Frýdku-Místku podařilo zachránit a po letech je možné uvažovat například o klasických bankovních úvěrech.

autor: mrk
Spustit audio