Firmy, které odklízejí sníh ze střech, mají plné ruce práce

8. únor 2006
Zprávy , Zprávy

Lidé a instituce v kraji vytěžují firmy, které se specializují na odklízení sněhu ze střech. Může za to další příval sněhu i dvě nedávno zřícené střechy v Ostravě a tragédie v Katovicích. Takový úklid ale rozhodně není zadarmo.

Týden před začátkem výstavy Střechy, pláště, izolace se i vedení společnosti Ostravské výstavy rozhodlo, že si nad hlavou udělá větší pořádek. Včera sníh shazovali zaměstnanci vlastními silami. "To nebezpečí nějaké nehrozí, přesto jsme ty kontroly průběžně dělali. Nemůžu říct, že by se to dostalo na hranici nějakého nebezpečí, protože výška sněhu tam představovala kolem 35 centimetrů, což ještě není stav nějakého ohrožení. Začali jsme preventivně tam, kde si myslíme, že by se sníh mohl nějak výrazně navršit," říká náměstek Arnošt Pchálek. Dodal, že s odklízením sněhu ze střechy jim dnes pomohou hned dvě firmy, které obstarávají výškové práce.

Logo

Výzvy hasičů i politiků vycházely v posledních týdnech většinou naprázdno. Soukromé majitele domů i instituce k větší aktivitě přinutila až další várka sněhové nadílky. Firmy teď proto mají plné ruce práce.

Dušan Kováč z ostravské společnosti Výškové a technologické stavby ale připouští, že by lidé měli přece jen více důvěřovat odborníkům. "Lidi se zalekli těch spadlých domů a teď se snaží odstranit sníh i tam, kde to není nutné. Ale druhá věc je, že by to za každou cenu neměli dělat, protože může dojít k poškození střechy a na jaře budou litovat, že to dělali."

Za odklizení sněhu ze střechy zaplatíme různě. Závisí to na mnoha faktorech. Obecně ale hodina práce přijde na 200 korun. Za plochou střechu u rodinného domu tak majitelé zaplatí řádově tisíce. U rozsáhlejších a konstrukčně náročnějších objektů ale může cena přesáhnout až deset tisíc korun.

autor: mik
Spustit audio