Firmy kvůli horku zavádějí speciální režim, kraj varuje před požáry

13. červenec 2010

Tropické počasí vydrží do konce týdne, podle meteorologů velká horka budou doprovázet i bouřky. Krajský úřad varuje před požáry, lidé by podle úředníků měli dávat pozor při manipulaci s ohněm. Podniky v Moravskoslezském kraji kvůli vedrům zavádějí speciální režimy.

Vysoké teploty přinutily i firmy v regionu, aby přijaly mimořádná opatření. Například zaměstnanci ArcelorMittal Ostrava teď mají podle mluvčí hutního podniku Věry Breiové častější přestávky.

„V těch mimořádně teplých dnech jsou rovněž omezeny některé náročné činnosti a vedoucí zaměstnanci organizují práci tak, aby pracovní zátěž byla rozložena rovnoměrně na všechny zaměstnance. Zaměstnanci také mají v horkých provozech možnost vyměňovat si propocený pracovní oděv několikrát za směnu,“ říká Breiová.

Zaměstnanci Mittalu tráví přestávky v klimatizovaných místnostech a mají také neomezený přísun nealkoholického piva, které v rámci pitného režimu doporučují i lékaři. Při odpichu vysokých pecí lidé pracují až v sedmdesátistupňovém vedru.

A problémy mají i radnice. Například s údržbou zeleně. Třeba v Ostravě-Porubě o pomoc požádali dobrovolné hasiče. „Ti budou pečovat o zálivku zeleně v obvodu. Zhruba každých 48 hodin budou kropit okrasné záhony především v centrální části Poruby,“ říká mluvčí obvodu Petra Špornová.

Kvůli tropickému počasí lékaři lidem doporučují, aby byli obezřetní, nezapomínali na pitný režim a vyhýbali se přímému pobytu na slunci.

Varuje také Moravskoslezský kraj, a to před požáry. Obyvatele vyzval, aby byli opatrní při používání otevřeného ohně zejména v lesích a v jejich blízkosti. Dávat pozor by měli i kuřáci.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu