Fotbal na ČT

25. červenec 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Zvláštní je ten mediální svět. Většinou se skrze něj dostávají k lidem informace, které většina pokládá za důležité. Stává se občas, že se můžete dočíst, v případě televizí vidět, i něco, co zase moc lidí nebere, ale asi nejhorší případ nastane, když se k lidem nedostanou důležité informace.

0:00
/
0:00

Pokud se k lidem nedostanou zásadní informace a jde o chybu člověka, je to v médiích jako v každé jiné firmě. Nejmírnější variantou potrestání zodpovědné osoby je zdvižený prst šéfů. V případě fotbalového mistrovství Evropy do 19 let a neodvysílání zápasů české reprezentace základní skupiny v České televizi, to už je ale skutečný průšvih. Bráno alespoň západoevropským měřítkem. Zvlášť když naše nejsilnější veřejnoprávní médium má k dispozici ryze sportovní kanál. Zde jsou ovšem těmi zodpovědnými ti nejvyšší. Chápu, že na starosti nemají jenom fotbal, že v současné době se u nás koná, a to poprvé v historii, například akademické mistrovství světa v baseballu, a že nasmlouvány na vysílání jsou i dlouhodobé a třeba i mnohem levnější projekty. To všechno musel šéf sportovní redakce České televize Otakar Černý a spol brát v potaz. Jenže pořád tady něco nesedí. Fotbal je dlouhodobě nejpopulárnější sport nejen u nás ale i ve světě. A zde v mých očích pokulhává tak často proklamovaná věc, jako je zájem o diváka. Zvlášť když ve skupině jsme měli Anglii, Řecko a Itálii, tedy celky, které patří k fotbalově atraktivním, a i když jde o mládežnické týmy, tak v době okurkové sezóny to platí obzvlášť. Nebudu soudit, proč nedošlo k dohodě s dlouhodobým držitelem práv, tedy Eurosportem. Zvlášť když v minulosti bývala dohoda s hostitelskou zemí obvyklá. Pokud jde o finance, je jasné, že televizní práva nejsou nejlevnější. Zvlášť když se vezme v potaz potencionální sledovanost na čtyřce. Ovšem pořád zde něco nesedí. Podle slov z Kavčích hor byla původní jednání s Eurosportem velmi dlouhá a nakonec neúspěšná, ale v případě včerejšího semifinále s Německem a jeho urychleného nasazení na obrazovky už šlo všechno hladce. Zvlášť když cena za jeden semifinálový zápas byla hodně podobná ceně za tři zápasy v základní skupině. Samozřejmě, že podobně jako v politice a i jinde si šéfové velkých firem před médii nenasypou popel na hlavu a neřeknou - sorry, no... však víte, zdrbali jsme to. Tak to prostě nechodí. Pořád se však ale nemůžu ubránit dojmu, že tři zápasy ve skupinách by k televizním obrazovkám přitáhly v součtu minimálně stejný počet diváků jako včerejší semifinále Česko - Německo. Anebo pořad s názvem Host Michala Dusíka, který byl k vidění na obrazovkách v době našeho posledního zápasu ve skupině.

autor: ras
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.