FOTO: Deštivé počasí odkrylo na jednom z opavských plotů nápisy z roku 1968

20. červenec 2020

Velkého překvapení se dočkali obyvatelé jedné z ulic v Opavě. Po desítkách let se tam na plechovém plotě zvýraznily nápisy z roku 1968. Vzkazy odpůrců tehdejší okupace vojsky Varšavské smlouvy se někdo snažil zakrýt barvou. Nad ní ale postupně zvítězil zub času.

Brežněv, Moskva 2500 kilometrů, pěticípá hvězda hned vedle hákového kříže. Vytrvalé deště v poslední době ještě zvýraznily rzí pokryté nápisy na dlouhém plechovém plotě ve Vančurově ulici v Opavě.

Zpráva o znovuobjevené vzpomínce na rok 1968 se v Opavě rychle rozšířila. Někdo si s tím dal tehdy hodně velkou práci. Obří písmena a věty v azbuce se táhnou přes velkou část plotu kolem bývalých kasáren. Právě v této části města je podobných dokladů minulosti více. A nejen z roku 1968, třeba i z období hned po válce.

„V oblasti můžeme najít větší množství nějakých památek na té původní zástavbě v podobě, v jaké to bylo v roce 1945,“ potvrdil historik Slezského zemského muzea Ondřej Kolář.

Těch, které se dochovaly dodnes, je už ale málo. Naštěstí se podařilo většinu z nich i v okolí zdokumentovat. „Je známo, že třeba v Uhlířově, kde některé jednotky sovětské armády slavily první máj v roce 1945, se psala na zdi domů různá oslavná hesla. A ještě v 60. a 70. letech je majitelé pietně udržovali a opravovali,“ dodává historik.

Písemné vzkazy na starém plechovém plotě ale v Opavě kvůli postupující rzi zřejmě dlouho nevydrží. Aspoň ne v takto čitelné podobě.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související