František Tichý: Čištění žumpy

28. září 2013
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Kdo z návštěvníků internetu někdy četl nějakou diskuzi pod články, asi bude souhlasit, že to bývá dost nehezké čtení. Vulgaritami a urážkami se to tam jen hemží. Vše samozřejmě pod rouškou anonymity. Věci se ale pomalu začínají měnit.

Já osobně čtu komentáře uživatelů pod články jen výjimečně. Dost často je to totiž čtení pro otrlé. Nevěřili byste, na co všechno se dá nadávat, co se dá shodit, pošpinit. Někdy se takové „diskuze“ dokonce stočí k úplně jinému tématu. Je to prostě fuj. A pokud jde o pisatele, jeho identita je skrytá, smyšlená, zkrátka falešná.

Jsou sice snahy podobnému jednání předcházet, ale moc to nejde. Moderátoři diskuzí evidentně nestihají a není se moc co divit. Jeden vulgární příspěvek smažete a už tam máte dva nové. A moc nepomáhají ani filtry vulgarismů, protože sprosté slovo se dá napsat různými způsoby.

I to jsou důvody, proč jsem jako webeditor stránek Českého rozhlasu Ostrava nikdy nechtěl pod články prostor pro diskuze. Bál jsem se, že bych nestíhal dělat nic jiného.

Že jde ale o problém více než ožehavý, svědčí zprávy z poloviny týdne o tom, že Google mění pravidla pro komentáře na You Tube. Mají se například omezit možnosti anonymních příspěvků či příspěvků s falešnou identitou – tam spadá asi největší část ‚méně hodnotných‘ komentářů.

Někoho možná napadne něco o cenzuře nebo začátku konce svobody projevu, ale jsou nějaké meze, za které by se jít nemělo. A slušný člověk to určitě pochopí. Když někdo sprostě nadává v tramvaji nebo pořvává na ulici a jiný se ho snaží slušně umravnit, taky si neřeknete, že mu upírá svobodu projevu. Je to podle mne stejné.

Až se tato část internetového světa trochu pročistí a umravní, tak se na diskuze budu dívat rád. Jsou tam totiž občas dost zajímavé názory a podněty k zamyšlení. Teď se mi ale nechce oddělovat zrno od plev. Je to zatím psychicky dost vysilující...

autor: tif
Spustit audio