František Tichý: Mlha s příchutí a zápachem

12. říjen 2013
Ranní poznámka , Ranní poznámka

S podzimem přišly i smogové dny. Špatné rozptylové podmínky nás poprvé v nadcházející smogové sezóně výrazněji potrápily v první polovině týdne.

Tak už je to zase tady. Mlha s příchutí a zápachem se opět hlásí o slovo. Jsem zvědav, kolik prostoru letos dostane. Kolik dní či týdnů se zase budeme dusit?

Doufám, že jich bude málo. Ale asi je to zoufalé přání. I když pomalu se věci dávají do pohybu.

ArcelorMittal a Třinecké železárny dosáhli na evropské dotace, což by se v příštích letech mělo na kvalitě ovzduší projevit. Přispívá se i na výměnu kotlů domácnostem. A v Ostravě brzy přibude sto tisíc stromů a třikrát tolik keřů.

A vzlétne i balón, který bude měřit znečištění, a zjišťovat, odkud vítr vane - s nadsázkou řečeno. Zjišťovat bude, kdo nebo co se jakou měrou na kvalitě zdejšího ovzduší projevuje. Zda je to průmysl, doprava či lokální topeniště. A taky co k nám pošlou z Polska. Až to balón vyzkoumá, budeme vědět, co, jak, kde a proč řešit.

Už se těším, až budeme ve zprávách číst, že moravskoslezské ovzduší patří k nejčistším v Evropě. Obávám se ale, že se toho nedočkám. A pokud ano, tak spíš proto, že se ty fabriky zavřou a lidé, kteří budou tím pádem bez práce, se ze svých lokálních topenišť i se svými vozy odstěhují. Zdroje znečištění se zkrátka jen přemístí jinam.

Uvidíme za pár let, co přinesou nově budovaná opatření. Zatím se tváří celkem slibně. Ale uvidíme, jestli už neucítíme...

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.