František Tichý: Mobil

27. říjen 2013
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Mobil. Malá věc, kterou nosíme v kapse či kabelce, už dnes není jen telefon. Je mnohem víc a supluje či nahrazuje řadu dalších věcí a přístrojů.

Mobil za vás sice nevypere ani nevyžehlí, i tak ale zvládne spoustu jiných užitečných věcí. A šetří tak místo v našich taškách či kapsách.

Kromě původní a základní funkce, kterou je telefonování, vám mobil umožňuje posílat krátké zprávy, čímž vlastně ukončil existenci telegramů. Máte-li mobil, nepotřebujete hodinky, budík, diář či kalkulačku.

Na cesty už dnes nepotřebujete ani přehrávač, rádio, foťák nebo kameru - i to už dnešní mobily docela úspěšně zvládají. Výrazně to odlehčuje naše zavazadlo.

Také se mi líbí navigace - odpadá tak nutnost brát s sebou mapu, kompas či buzolu. A s přístupem na internet nepotřebujete ani knižního průvodce a odjezdy zjišťujete podle aktuální potřeby.

Je to fajn taková věcička, pokud si ovšem nezapomenete doma nabíječku, pokud mobil někde neutopíte, nerozbijete, nebo pokud o něj jinak nepřijdete. To už je pak skoro stejná katastrofa, jako když po příletu na exotickou dovolenou zjistíte, že jste bez kufru. Multifunkční mobil je ale mnohem levnější, než kdybych měl všechny technické výdobytky samostatně.

Ale i mobil má stále ještě řadu nedostatků. Kromě nižší kvality jednotlivých zařízení u něj postrádám nožík, šroubovák, otvírák a zapalovač - takovou trampskou verzi. Zatlouct s ním stanové kolíky by asi šlo, ale ještě jsem nenašel odvahu to vyzkoušet. V tomto případě mám stále ještě větší důvěru v obyčejný kámen.

A když už jsme u kamene, existuje tady jistá podobnost s mobilem. I s kamenem se dá přivolat pomoc. Stačí jen dobře trefit třeba výlohu a policie je u vás, než bys řekl Popokatepetl! To už je ale trochu jiné téma...

autor: tif
Spustit audio