František Tichý: Myčka

15. srpen 2011
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Myjete nádobí ručně nebo v myčce? Co je vlastně lepší? A co je ekonomičtější nebo ekologičtější?

Když jsme se na jaře stěhovali do nového bytu, pořídili jsme si myčku. Prosadila si ji manželka a já neprotestoval. Má drahá totiž bojuje s exémem a ruční mytí nádobí její stav jen zhoršuje. A já taky nejsem jako "myč" nadosah vždy, kdy je zapotřebí. Takže mycí stroj se jevil jako ideální řešení.

Poprvé jsem ale trošku znejistěl, když jsme šli nakupovat krmení pro naši novou pomocnici. Balík speciálních tablet plus jakási sůl, kterou si ušpiněné nádobí naše myčka při práci koření, stálo mnohem víc než flaška jaru, se kterým jsem dosud umyl tuny nádobí. Navíc bez obav, že mi sežere pokožku.

Podruhé a o něco více jsem znejistěl, když jsem z myčky po zapípání, že už je hotovo, vytáhl teflonovou pánev, která na povrchu změnila barvu a částečně i strukturu. Od té doby ji raději umývám ručně a s uspokojením sleduji, jak se jí postupně do tváří vrací původní zdravá barva.

Na druhou stranu musím uznat, že náš umělohmotný cedník po dvou letech zase vypadal zcela nepoužitě. Až na to, že zmizel ten ušmudlaný štítek s čárovým kódem...

Další znepokojení ale na sebe nenechalo dlouho čekat. Popravdě - tentokrát jsem utrpěl mírný šok. To když jsem zjistil, že z mého oblíbeného půllitru po deseti letech bezproblémového užívání zmizela zelená barva z loga nejmenovaného brněnského pivovaru. Nynější bílozlatá verze také není špatná, zvykám si. Ale do designu už naší myčku promlouvat nenechám.

Kromě toho, že mi přibývá nádobí určeného k výhradně ručnímu mytí, jsem si všiml ještě jedné věci. Vlivu krmiva na nádobí skleněné či porcelánové a na nádobí umělohmotné. Zatímco prvně jmenované je po práci myčky až nepřirozeně suché, to umělohmotné je úplně zpocené. Prostě mokré.

A tak přemýšlím, kolik a co vlastně ušetřím. Zatím jsem ještě nezkoumal osobní spotřebu vody a energií - a pochybuji, že někdy budu, mám pocit, že je to na mě moc vysoká matematika - ale v globálním měřítku si myslím, že prodělávám. Výroba té ukrutné chemie - nakolik je ekologická? A když už pak proteče naším rodinným odpadem - nakolik je to odbouratelné? Nedělá moc velké škody v přírodě? Nebylo by nakonec lepší vrátit se k tradičnímu mytí s šetrnějšími přípravky?

Nevím, poradím se s myčkou. Třeba bude stačit jen drobná změna v jejím jídelníčku. Snad na to bez poruchy přistoupí. Ale ten půllitr už jí stejně nesvěřím...

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.