František Tichý: Ostrava nezapomíná

11. duben 2015
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Ostrava se chystá na velké oslavy osvobození. Od konce druhé světové války uplyne 70 let a to je pro takovou akci velká příležitost.

Ostravští a krajští úředníci, vojáci i kluby vojenské historie a další lidé dali hlavy dohromady, aby spolu vytvořili důstojný a přitom velmi atraktivní program, který 70. výročí osvobození připomene. Nejde totiž jen o tradiční pietní akty, kterých se účastní zpravidla pamětníci a lidé, kteří to mají, jak se říká, v povinnostech. Tentokrát toho bude mnohem víc.

A pro širokou veřejnost bude asi nejzajímavější to, co se v Ostravě odehraje ve čtvrtek 30. dubna, tedy v den, kdy bylo město osvobozeno. Kolik příležitostí jsme měli vidět v centru města vojenskou techniku, pokud jde o novodobou historii? Minimum, pokud vůbec nějaká byla. A určitě ne v takovém rozsahu.

Netradiční podívanou slibuje už kolona asi padesáti vozidel, která projede městem. Má jít přitom o všechny druhy bojové techniky využité při ostravsko-opavské operaci. Na Masarykovo náměstí pak dorazí i moderní vojenská technika a u Sýkorova mostu se chystá historická ukázka bojů. A na tu jsem opravdu zvědav.

V programu je toho samozřejmě mnohem více - mimochodem vše najdete na speciálních webových stránkách, které pro tuto příležitost vznikly. A také od nás, Českého rozhlasu Ostrava, se toho v této souvislosti hodně dozvíte. Jsme totiž mediálním partnerem oslav. A tak třeba onu historickou ukázku bojů budeme ve vysílání komentovat v přímém přenosu. Budeme mít pro vás i živé vstupy z dalších míst oslav a uslyšíte i reportáže, které se k tématu vážou.

Poslouchat Český rozhlas Ostrava se v následujících dnech určitě vyplatí. A nebo se zastavte na některé z mnoha nabízených akcí. Podle mne to bude stát za to. A myslím, že po mnoha desetiletích budeme sovětské vojáky vítat s otevřenou náručí. Zřejmě ale proto, že nebudou skuteční, a že tady máme mír. Už téměř 70 let.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.