František Tichý: Příliš mnoho automatů

24. květen 2014
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Ostrava je, zdá se, oblíbeným místem pro hazard. Ve městě s poměrně vysokou nezaměstnaností se hernám zřejmě slušně daří. Co do počtu těchto strojů na obyvatele totiž krajskému město patří v Česku druhé místo.

Herních automatů je v Ostravě více než dost. Jeden takový stroj totiž připadá na 95 obyvatel, včetně kojenců. Více jich má už jen Olomouc.

Je docela zvláštní, že ve městě s více než jedenáctiprocentní nezaměstnaností se hazardu tak daří. Zdejší příjmy navíc nejsou bůhvíjaké. Kde tady lidé berou peníze na podporu "herního průmyslu"?

Těžko říct. Ale odpověď na tuto otázku hledat raději nebudu. Nicméně kromě kasin najdeme automaty také v celé řadě restaurací. Nikdo u nich ale třeba nesedí. Jakoby tam ty stroje byly jen do počtu, jako nějaká ublikaná dekorace.

To jsou ale jen takové úvahy. Přece kdyby nepřinášely žádné zisky, provozovatelé je zruší. A tak pořád přemýšlím, kde na to lidé mohou brát peníze.

Sám mám s automaty zkušenost, už celkem dávnou. Ale hrál jsem jen do výše svého platu a nikdy jsem si nepůjčoval. A taky jsem nikdy nehrál střízlivý. Byl to zajímavý adrenalin, ale už ho raději nebudu neopakovat. Nic dobrého nepřináší. Navíc přitahuje kriminalitu.

A tak bych byl rád, kdyby se už konečně podařilo dát dokupy vyhlášku, která hazard v Ostravě zreguluje. Město, respektive jeho právníci na ní pracují už hezkých pár měsíců. Až se jim podaří, počet heren by se měl snížit asi na polovinu. Což by bylo fajn.

Já se pak určitě budu cítit bezpečněji a pomůže to snad i lidem, kteří se pohybují na hraně. Jako kdysi já.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.