František Tichý: Sanace

26. duben 2014
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Rozsáhlé území po bývalé koksovně Trojici v Ostravě čeká na sanaci. Půda pod areálem je plná nebezpečných látek, které by mohly ohrozit zdraví lidí. Což pro místo, ze kterého se má v budoucnu stát rekreačně-sportovní areál, není zrovna nejlepší. I proto je nutné zamořenou plochu vyčistit.

Trojické údolí je zajímavá lokalita a v budoucnu může být velmi atraktivní, pokud se podaří území vyčistit od benzenu, toluenu, xylenu nebo těžkých kovů. Pak se může začít s přeměnou na odpočinkovou zónu, která má pro různé výlety a aktivity dobrou polohu. Je kousek od Slezskoostravského hradu i od lákající haldy Emy, stále doutnajícího a tím více atraktivního pozůstatku po hornické éře Ostravy.

V Ostravě máme se sanací zamořených území dost zkušeností. Příkladem nejznámější sanace na území města je plocha po bývalé koksovně Karolina. Její dekontaminace přišla na dvě miliardy korun. Teď na tomto místě stojí 300 bytů, kancelářský komplex a především velké nákupní centrum. V tomto případě si někdy říkám, zda by to nechtělo novou "dekontaminaci"...

A ještě jednu sanaci bych rád připomněl - likvidaci kalů z lagun na Fifejdách. Tahle akce už spolkla miliardy a stále není dořešena. Navíc se látky zatím spíše jen stěhují, než likvidují. A tak si kromě Ostravanů mohli k vytěženým a na palivo zpracovaným jedům už přičichnout i jinde - třeba ve Vratimově.

Ale zpátky k Trojici, kterou sanace teprve čeká. Byl bych rád optimista, ale souhlasím s odborníky, kteří upozorňují na to, že vyčištění zamořené plochy možná nepůjde tak rychle, jak radní města očekávají. Viz příběh fifejdských lagun. A pokud si dobře vzpomínám, tak ani sanace Karoliny nebyla tak úplně jednoduchá.

Na Trojici se má místy těžit zemina až do hloubky 14 metrů. Všechno má stát zhruba 700 milionů korun a trvat asi půl roku. Jenže kdoví, na co se během prací narazí. Takže opatrnost je namístě. Ale na odpočinkový areál se těším. Ťapání po nákupních centrech mi energii nepřináší, spíš naopak.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.