František Tichý: Svačinka v podprsence

20. leden 2013
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Na internetu dnes najdete kdeco. Od zpravodajství, přes odborné čálánky, hobby a zábavu, až po poradenství všeho druhu. Pro radu můžete zajít také na sociální síť.

Dalo by se říct, že je to taková drbárna. Ale velmi užitečná. Najdete srovnání, radu i pomoc. Je to důležité pro všechny, obzvláště pak pro ty, co třeba ve svém okolí nikoho s podobnou zkušeností nemají nebo neznají. Ve virtuálním světě najdete rychle.

Ale nečekejte nějaký ideální svět. Výměny názorů bývají občas dost ostré a pro odsudek diskutující kolikrát nemají daleko, jak mi před pár dny popsala manželka. V jedné takové skupině, kde řeší vše kolem malých dětí, se pohybuje poměrně často.

Jedna z maminek se ptala, kdy začít s příkrmy. Dala totiž své asi tříměsiční miminko na hlídání k babičce, která kojenci dala banán. A tak se maminka ptala, zda mu to v tak malém věku nemůže uškodit.

První odpovědi byly konejšivé, že pro jednou se snad nic nestalo, ale že s příkrmy se má začít až později, protože tak mladé tělíčko ještě jinou než mléčnou stravu nedokáže zpracovat. A že podle posledních výzkumů to zatěžuje orgány a v pozdějším věku může přivést zdravotní komplikace.

Pak se ale začaly objevovat další reakce - reakce na reakce. Že se každou chvíli říká a píše něco jiného a že kdyby to dítě nepřikrmovaly už v tak raném věku, tak ho neukojí. A že jejich matky to taky tak dělaly a žijeme...

Otázka je, zda by to tak dělaly, kdyby věděly, co dnes víme my.

Ať si říká kdo chce co chce, nejdůležitější jsou pudy a instinkty. A kojení. Čajíčky a příkrmy ve dvou či třech měsících jsou dle mého názoru scestné. Jinak by dětem rostly zuby přece daleko dříve, ne?

Zřejmě ještě dlouho si počkáme, než se "moderní" medicína dobere zpátky k osvědčeným, ale zapomenutým praktikám našich pradávných předků, kteří byli ještě schopni naslouchat matce přírodě. Tedy - že ta nejlepší a nejzdravější svačinka se skrývá v maminčině podprsence.

autor: tif
Spustit audio