František Tichý: Svinovský zádrhel

9. březen 2013
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Když se těsně před Vánoci po dlouhé rekonstrukci otevíraly Svinovské mosty, spousta lidí se těšila na kvalitnější cestování. Moderní přestupní uzel však stále nefunguje, jak by měl.

Svinovské mosty. Motoristé místem projedou bez jakýchkoliv potíží, ani nemusí sundat nohu z plynu. Cestující městskou hromadnou dopravou si ale stále užívají své.

Asi nejtěžším oříškem pro všechny, kteří místo využívají k přestupu, jsou eskalátory. Od samého počátku totiž více nejezdí než jezdí. Jsou úzké, dosti prudké a šlapat po nich pěšky není nic příjemného. Pomalejší jedinci pak vytvářejí lidské kolony.

K dispozici jsou sice výtahy a u autobusových nástupišť i normální schodiště, která ovšem u těch tramvajových zatím chybí, nebyla dosud zprovozněna. Proč, to nevím.

Také mi ale vrtá hlavou, proč nebyl v případě eskalátorů použit systém, který je běžný třeba na vlakových nádražích. Tedy - když zrovna nikdo nejde, eskalátor se vypne a rozjede se znovu až ve chvíli, kdy na schody někdo vstoupí.

Všiml jsem si toho jednou v noci, když jsem na Svinovských mostech osamocen čekal na tramvaj. Schody jely a jely... No, to je výborné, říkal jsem si. Přes den to nejede, lidi se mohou přerazit a v noci se to zbytečně opotřebovává a plýtvá se energií.

Toto přestupní místo jsem ale doslova začal nenávidět tento týden. To se tam na nástupištích totiž začalo něco opravovat a upravovat a já potřeboval z tramvaje přestoupit na autobus. Jeden eskalátor stál, druhý blokovali dělníci, kteří tam něco kutili. Stejná situace i u výtahu. Raději jsem počkal na další tramvaj.

Stejně, abych se dozvěděl, v kolik mi ten autobus jede, musel bych sejít dolů nebo dojít až na autobusovou zastávku. Chytráci z dopravního podniku totiž odstranili všechny jízdní řády, které se netýkají daného nástupiště.

Proč mám pořád pocit, že tyto a další věci, které se týkají nemotoristů, řeší lidé, kteří jezdí výhradně autem a o používání veřejné dopravy nemají příliš ponětí?

Rozum mi to moc nebere, ale pokud jde o Svinovské mosty, tak ty mi zatím spíš než moderní dopravní uzel připomínají zádrhel typický pro předlistopadové časy.

autor: tif
Spustit audio