František Tichý: Už bylo na čase

23. březen 2013
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Ostrava se přidává k městům, která zakázala podomní či pouliční prodej. Radní totiž tento týden schválili nový tržní řád, který tyto činnosti omezuje. Lidem ve městě se určitě uleví. Alespoň načas.

Každý, kdo prochází centrem města, se s nimi musel minimálně jednou setkat: "Dobrý den, u jakého jste operátora? A kolik platíte měsíčně za mobil? Mám pro vás skvělou nabídku, která vám pomůže ušetřit! A nezdržím vás dlouho..."

Tyto a další nabídky na kdeco sypali z rukávu zpravidla mladí, dobře a sebevědomě vyhlížející jedinci na každého, kdo se přiblížil. Každý se snaží nějak se uživit, vydělat si. To je jasné, to chápu.

Pouliční prodejci mi ale svým způsobem připomínali vosy. Na začátku léta spíš plaché, s postupujícím časem ale stále dotěrnější a na konci vlezlé, agresivní.

A stejně tak to bylo s těmi prodejci. Zpočátku slušní, nepříliš vtíraví. Když už ale vyčerpali možnosti, museli přitvrdit. Určitě prošli i řadou školení, vyměňovali si zkušenosti. Ke konci už mi někteří přišli docela "vymaštění" (lidově řečeno), jak byli zmasírovaní... Každopádně překročili únosnou hranici, příliš tlačili na pilu.

Schválení nového tržního řádu je jen logickým vyústěním, obranný mechanismus zafungoval. Koneckonců - smutných příběhů lidí, kteří se nechali zmanipulovat a pod psychickým nátlakem podepsali něco, co vůbec nechtěli, přinesla média víc než dost.

Jsem teď ale zvědav, jak na tuto novou situaci zareagují oni prodejci, případně společnosti, pro které pracují. Bude mi třeba častěji zvonit mobil? Nevím, těžko říct v tuto chvíli. Ale časem se to určitě dovím.

Kšeft je kšeft a všechny ty produkty je zapotřebí lidem nějak vnutit. I když o ně nestojí. Nějakou kličku si určitě najdou, otázkou zůstává, jakou.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.