František Tichý: Vláčkem na letadýlka

14. září 2013
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Mošnov na Novojičínsku spojí s okolním světem železnice. V pondělí tam slavnostně začala stavba tříkilometrového kolejového napojení ze Sedlnic. Letiště Leoše Janáčka bude vůbec prvním v Česku, ke kterému koleje povedou. Co nám to přinese?

Nejpozději za rok a půl se na mošnovské letiště budeme moci dopravit vlakem. To je docela příjemná zpráva, protože se tím rozšiřují další možnosti.

Nepředpokládám sice, že vlak bude mezi Ostravou a Mošnovem pendlovat každou půlhodinu nebo hodinu, ale bude to - alespoň pro mne - příjemnější způsob, jak se na letiště dostat. Minimálně v tom, že neuvíznu v zácpě.

Nemyslím si však, že osobní železniční přeprava bude na novém úseku nějak extra využívána, snad s výjimkou Dnů NATO a jiných podobných akcí.

Větší význam bude mít ale určitě nákladní přeprava. Tam vidím přínos především. Napojení na průmyslovou zónu i samotné letiště slibuje slušný potenciál. Navíc když se Moravskoslezský kraj v posledních letech stále spíše vylidňuje. Nové možnosti by tak mohly tento nepříznivý trend zastavit.

Je to ale běh na dlouhou trať. Mnohem delší, než je těch 2900 metrů nových kolejí. Musíme tady ale nabídnout i něco jiného než jen těžký průmysl, který momentálně nevykazuje přílišnou stabilitu.

Ale i když nás asi koleje na letiště zcela nespasí, pro mne to znamená minimálně pár nových tipů na výlet s prckem. Už se těším, až spolu vyrazíme vláčkem kouknout na letadýlka.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.