Freudovské přemety

19. březen 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Jen málo osobností, které pocházejí z Moravskoslezského kraje, dosáhlo takového světového věhlasu jako Sigmund Freud. Proslulý zakladatel psychoanalýzy se před téměř 150 lety narodil v Příboře. Je potěšitelné, že tamní radnice se po dlouhých letech váhání konečně odhodlala k důstojné propagaci slavného rodáka. Zdá se ale, že své plány poněkud předimenzovala.

Rodný dům Sigmunda Freuda patří soukromému majiteli. Ten ho už před 13 lety městu nabídl za zhruba jeden milión korun. Tehdy Příbor odmítl. Vlastník domu pak na město ještě dlouho čekal, přičemž do oprav objektu musel hodně investovat. Pak mu podle očekávání došla trpělivost a dům nabídl přes realitní kancelář k prodeji. Až teprve tento krok městské radní a zastupitele rozhýbal. A to tak, že po dlouholetém přešlapování se nezaujatý pozorovatel nestačí divit.

Radnice se odhodlala Freudův dům za 4 milióny korun koupit. Pravda, cena to není nejpříznivější, ale proti argumentu, že kromě nemovitosti se přece kupuje i vědcova obchodní značka, nelze v zásadě nic namítat. Dalších asi 8 miliónů hodlá město vložit do rekonstrukce domku do podoby připomínající Freudovu dobu. Ani to není nijak překvapivé. V těsné blízkosti objektu však město plánuje i vybudování polyfunkčního domu. Má v něm být galerie, kinosál, knihovna i restaurace. Tady už se předpokládané stavební náklady pohybují v desítkách miliónů korun. Společně s dalšími úpravami centra města by nákladnost celého projektu vysoce přesáhla 100 miliónů korun. Proti pasivitě minulých let je to obrovský rozdíl, co říkáte?

Logo

Zastánci velkolepých plánů vysvětlují, že každá takové věc chce svůj čas. A ten prý právě teď uzrál. Mají možná pravdu. A pan Freud si jistě důstojnou propagaci po letech odříkání zaslouží. Ale není předpokládaná cena přece jen příliš vysoká? Vezměme si třeba jen letošní rok. Na investiční akce půjde z příborského rozpočtu sotva 10 miliónů korun. Tedy méně než desetina všech výše uvedených nákladů. Kde tedy chce tolik peněz Příbor vzít? Vedení města tvrdí, že už zahájilo jednání o přidělení účelových dotací z rozpočtu kraje a Ministerstva kultury. O totéž se chce pokusit v případě dotací evropských. Kdyby se městu skutečně zadařilo, mohlo by takto získat přes polovinu všech nákladů. Pořád by ale muselo platit více než 50 miliónů korun z vlastního rozpočtu. Opatrně se ptám, jestli to vzhledem k finančním možnostem takového maloměsta není příliš. A nahlas vyslovuji podezření, že město Příbor jde v postoji ke svému proslulému rodákovi stylem ode zdi ke zdi.

autor: Michal Svatoš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.