Fronta na výpověď v Mittal Steel Ostrava

17. červenec 2006
Zprávy , Zprávy

Téměř 700 zaměstnanců společností Mittal Steel Ostrava a Vysoké pece Ostrava už požádalo o vyplacení mimořádného odchodného. Dnes měli zájemci první možnost registrace a pokud ji vedení firmy schválí, mohou dostat za svou výpověď v průměru půl miliónu korun. Celkově by mělo brány závodu opustit tisíc lidí.

Fronta na výpověď - i takový obrázek nabídlo dnešní ráno mezi zaměstnanci hutní firmy. Výměnou za rozvázání pracovního poměru mohou dostat podle věku a zařazení až milión korun. I když propustíme tisíc lidí, nemáme obavy o jejich osud, řekla nám mluvčí Mittal Steel Ostrava Jana Dronská. Dokazuje to anketou mezi těmi, kteří využili podobnou nabídku před necelými dvěma lety. "Přes sto lidí je ve starobním důchodů a zhruba stejný počet je nezaměstnaný. Dvacet šest respondentů, tedy zhruba sedm procent, podniká. Vzhledem k tomu, že byli převážně ve věku nad padesát let, lze to považovat za úspěch."

Logo

Této ankety se ale všichni nezúčastnili. Dramatický obrat v nezaměstnanosti neočekává ani mluvčí Úřadu práce v Ostravě Svatava Baďurová. Podobně jako v roce 2004. "Měsíčně šlo o tři, maximálně čtyři desítky uchazečů. Ten důvod je zřejmě i v tom, že lidé odcházeli i na nemocenskou. Řada zaměstnanců pocházela taky z jiných okresů, protože jde asi o čtyřicetiprocentní dojížďku do této firmy."

Uzávěrka žádostí o mimořádné odchodné končí v huti 4. srpna. Pak firma zájemce vybere, aby některá pracoviště úplně nezkolabovala, a začne hromadné podepisování výpovědí.

autor: mrk
Spustit audio