Frýdek-Místek chce postavit novou průmyslovou zónu

12. prosinec 2016
Zprávy , Zprávy

Frýdek-Místek chce být připravený na příchod dalších investorů. Problém je ale v tom, že průmyslové zóny ve městě už jsou obsazené. Radnice chce proto přeměnit na plochu pro podnikání nevyužívaný areál Válcoven plechu. S vlastníkem teď začala vyjednávat o jeho nákupu. Jestli se to radnici podaří, budou mít firmy k dispozici plochu asi 10 hektarů velkou.

Poměrně rozsáhlé území leží nedaleko řeky Ostravice. Plocha ale není prázdná, stojí tu asi 15 starých průmyslových staveb.

„Mezi největší patří stará válcovna za studena, garáže, bývalé školící centrum, spalovna a energetika,“ popisuje Ondřej Gongol ze společnosti ArcelorMittal, která areál vlastní.

Stavby by museli dělníci zbourat. Území ale až na malou část není podle něj ničím zamořené.

„Sanaci financoval stát, takže všechny zátěže byly do dnešního dne odstraněny, zbývá pouze pozemek pod spalovnou, který je momentálně řešen,“ dodává Gongol.

Kolik by město za starý brownfield zaplatilo, zatím není jasné. Firma ale tvrdí, že území nabídne za cenu nižší, než je tržní.

„V případě, že do toho vstoupíme, budeme moci ovlivnit, co v té případné průmyslové zóně vznikne. Když do toho nevstoupíme, Mittal si to využije podle svého a my na to žádný vliv nebudeme mít,“ vysvětluje náměstek frýdeckomísteckého primátora Karel Deutscher (ČSSD).

Zóna by podle něj mohla být připravena právě v době, kdy na region může více dopadnout plánované zavírání dolů.

„Situace s nezaměstnaností je teď sice příznivá, ale my se bavíme o blízké budoucnosti tří čtyř let a tady bychom to mohli mít nachystáno,“ dodává Deutscher.

U ministerstva průmyslu a obchodu chce město na vybudování zóny získat dotaci. Nabízelo by ji hlavně výrobním firmám, se sklady nebo nákupním centrem tady rozhodně nepočítá.

autor: iha
Spustit audio