Frýdek-Místek hledá nového provozovatele psího útulku

4. srpen 2005
Zprávy , Zprávy

Vlastní útulek pro psy, nebo dojíždění a pronájem. Takové dilema řeší frýdeckomístecká radnice. Dosud se o zatoulané psy ve městě staral soukromý útulek v blízkých Sedlištích, teď ale výrazně podražil a radnici se to nelíbí. Místní občanské sdružení chce postavit městský útulek, o to ale vedení města příliš nestojí.

150 korun za psa a den, to je víc, než dáváme na důchodce, stěžuje si starostka Eva Richtrová. Podnikatel Jan Ondračka, majitel sedlišťského útulku, se brání tím, že je plátcem DPH a cenu musel zvýšit. "Ceny byly už deset let staré, tak jsme se domluvili, že kdyby jim to nevyhovovalo, domluvíme se na výpovědi."

Vedení města se ale nelíbí, že nemá kontrolu nad jeho hospodařením. Podnikatel si tak podle radnice účtoval neuskutečněné výjezdy nebo potravu pro kojená štěňata. Zvýšení poplatků navíc umožnila pro město nevýhodně sepsaná smlouva. Radnice teď vypisuje výběrové řízení na nového provozovatele útulku.

psí útulek

"Výběrové řízení možná ukáže, že je tady ještě někdo další, který by pro město tuto službu mohl vykonávat. Městská policie mapuje situaci v jiných útulcích, kde by byli schopni nám ty potřeby vyplnit," říká starostka Eva Richtrová.

O vybudování městského psího útulku už čtyři roky usiluje občanské sdružení Psí útulek Frýdek-Místek. Předložilo několik projektů i s vyčíslením nákladů na provoz, říká jeho jednatelka Lucie Šidlová. "Náklady na provoz včetně platů zaměstnanců, energií, krmiva, veterináře nám vycházejí přibližně na jeden milion až milion dvě stě tisíc na rok."

Stavba nového útulku by přišla na pět až deset milionů. Město sdružení nabídlo budovu v bývalých kasárnách, ale nepatří mu okolní pozemky a navíc v oblasti není zpracovaný územní plán, proto rada nabídku neschválila.

Variant péče o psy je více, ředitel městské policie Václav Buček by byl jednoznačně pro útulek. "Neříkám, že by musel být kapacitně velký, ale mám zato, že v případě zavedení čipování by se skutečně jednalo o jakousi přechodnou stanici pro nalezené psy do doby, než by byl dohledán majitel."

O tom, jestli město vlastní útulek chce, budou rozhodovat zastupitelé na zářijovém jednání.

autor: Gabriela Všolková
Spustit audio