Frýdek-Místek zvýší většinu místních poplatků

29. prosinec 2010
Zprávy , Zprávy

Město Frýdek-Místek zvýší od ledna většinu místních poplatků. Lidé zaplatí více za psy, podnikatelé za pronájem veřejného prostranství nebo ubytování lidí. Poplatek za odvoz komunálního odpadu zůstává stejný.

Do městské pokladny by mohly díky zvýšení poplatků přibýt až dva miliony korun.

Například poplatek za psa chovaného v bytovém domě zaplatí jeho majitelé v příštím roce 1500 korun, což je o 300 korun více než dosud. Ještě více zaplatí majitelé za psy u rodinných domů. Místo stokoruny uhradí 700 korun.

Poplatky za pronájem veřejného prostranství se například u umístění lunaparků a podobných atrakcí zvednou ze dvou na deset korun za metr čtvereční. Podnikatelé v hotelnictví zaplatí nově za každé využité lůžko a den místo čtyř korun šest. Stejná zůstáva jen sazba za odvoz odpadů.

Frýdek-Místek bude v příštím roce hospodařit s téměř 170milionovým rozpočtovým schodkem. Výdaje dosáhnou 1,233 miliardy korun a příjmy 1,064 miliardy. Na pokrytí schodku radnice použije zůstatek z minulého roku, peníze z úvěru a účelových fondů města.

Od poloviny března má být pro obyvatele města zdarma městská hromadná doprava. Zastupitelé kvůli tomu navýšili rozpočet odboru dopravy o 25 milionů korun. Město vede koalice ČSSD, KDU-ČSL a VV.

autor: Michal Schoffer | zdroj: ČTK
Spustit audio