Gentlemani na vymření?

10. srpen 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Na cestách se dá zažít mnohé. Hodně špatného, ale sem tam i něco z opačného konce, přestože to tak zpočátku vůbec nevypadá.

Na silnicích České republiky není bezpečno. Ba naopak. Je na nich krajně nebezpečno. V poslední době je dokonce nebezpečno i v jejich okolí, tedy na chodnících vedoucích podél cest. Patrně každý, kdo řídí, se už za volantem mnohokrát vyděsil. Nikdo nedodržuje rychlost, když ji dodržujete, tak to vypadá, že ostatním překážíte. Předjíždí se na nejneuvěřitelnějších místech tím nejneuvěřitelnějším způsobem. Stalo se mi dokonce, že na výpadovce z Ostravy na Frýdek-Místek mě jedno auto předjíždělo zleva a zároveň druhé zprava. Věřte mi, nebyl to právě příjemný pocit. Minimálně jednou během cesty do blízkého okolí se vám stane, že musíte sjet až těsně na krajnici, neboť kdybyste to neudělali, smetlo by vás auto předjíždějící v protisměru. Řidič protijedoucího auta pochopitelně počítá s tím, že to uděláte. Přece se nechcete zabít! Své řidičské neumětelství už dokonce importujeme. Chorvatská policie vyhlásila, že nemine jediný den, aby nevyjela k havárii způsobené českým řidičem. Mohu ale osobně dosvědčit, že na cestách narazíte i na řidiče gentlemany. Při cestě do Jesenických hor jsme dvakrát píchli. Jednou směrem tam, podruhé zpátky. První defekt jsme vyřešili. S druhým to bylo složitější. Dvě náhradní pneumatiky s sebou vozí opravdu jen málokdo. Byli jsme přibližně 100 km od domova, v prudkých serpentinách, blížila se tma a bouřka a jak jsme tak zuřivě telefonovali na všechny strany, docházela nám baterie. Přátelé byli buď na dovolené, nebo po večerním pivu. Poslední ranou byla informace o ceně, kterou bychom zaplatili za případnou odtahovou službu. Tma i bouřka zdály se být na dosah. V tu chvíli zastavilo auto. Bylo s podivem, že vůbec zastavilo, už jsme se ani nepokoušeli mávat, ale řidič nám navíc půjčil svou vlastní rezervu. Teprve pak jsme si vyměnili vizitky. Takže nezoufejte - gentlemani na cestách jsou. Ale možná jenom jeden. Potkat ho můžete ve stoupání mezi Domašovem a Karlovou Studánkou.

autor: ele
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.