Gravitační úložiště energie by v dole Darkov mohlo začít fungovat za tři roky

5. květen 2023 12:38

Místo uhlí gravitace jako nový zdroj energie. To je možná budoucnost dolu Darkov na Karvinsku. Šachta by se mohla změnit na unikátní gravitační úložiště elektřiny za více než 700 miliónů korun. Britská firma Gravitricity dokončuje potřebnou dokumentaci, kterou chce mít hotovou na konci června.

Černé uhlí se tady na dole Darkov netěží už přes dva roky, za další tři roky by se mohla jáma změnit na jednu velkou baterii. „Veškeré požadované dokumentace jsme předali a očekáváme tu technickou a ekonomickou dokumentaci, která definitivnímu rozhodnutí bude sloužit,“ říká ředitel závodu Darkov podniku Diamo Josef Lazárek.

Čtěte také

S Josefem Lazárkem fáral na Darkově taky Lukáš Adámek ze společnosti Gravitricity. Jestli si firma tento důl opravdu vybere, bude mít jasno 30. června. „Do 30. června Gravitricity potvrdí proveditelnost projektu a navrhne legislativní výjimku, na kterou báňský úřad buď přistoupí, nebo nepřistoupí,“ uvedl Adámek.

Zařízení funguje podobně jako vodní přečerpávací elektrárna. Když je elektřiny v síti hodně, zvedne velké závaží. To je později schopné díky gravitaci elektřinu naopak znova vyrábět.

Největším problémem je podle britského investora hlavně česká legislativa. Tady by měl vzniknout nějaký kompromis. „To znamená, důl zůstane dolem, bude muset splňovat všechny báňské předpisy, ale zařízení provozované v tom dole bude nedůlní. To znamená, bude se týkat jiné legislativy a s tím se dnes trochu pereme a snažíme se to vyřešit,“ vysvětluje Adámek.

Podle Josefa Lazárka z Diama je nutné vše posoudit i s ohledem na zajištění bezpečnosti v dalších letech. „Pořád se budeme nacházet v prostředí silně plynujícího dolu v otřesovém pásmu. Čili pak teprve budeme schopni opravdu technicky posoudit možnost realizace toho projektu,“ doplnil Lazárek.

Studii proveditelnosti předloží firma Gravitricity na konci června báňskému úřadu. Ten by pak měl své stanovisko oznámit zřejmě na podzim.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související