H5N1

14. říjen 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

H5N1 - to není chemický vzorec, ale označení nebezpečného viru. Možná vám více řekne jméno nemoci, kterou přenáší: ptačí chřipka. Zatím dělá vrásky na čele především lidem daleko od nás, ale bojí se ho odborníci na celém světě. Máme se bát i my?

0:00
/
0:00

Jak už z názvu nemoci vyplývá, smrtící chřipku mezi sebou šíří ptáci. Zatím. Jak dlouho ale ještě bude trvat, než vir zmutuje natolik, že začne přeskakovat z člověka na člověka? V tuto chvíli je sice schopen přeskočit na člověka a dokonce ho i zabít, ale dále se už nešíří.

Jenomže tento neviditelný a zákeřný nepřítel straší celý svět už delší dobu. Američtí vědci se kvůli hrozbě pandemie dokonce rozhodli "oživit" a prozkoumat virus chřipky, která v roce 1918 zabila na 40 milionů lidí.

Je zvláštní, jak jsme stále lehce zranitelní. Chlubíme se přitom, jak jsme vyspělá a dokonalá společnost, ale spíše opak bude pravdou. Umíme se pouze rychle přesunovat na velké vzdálenosti, a to může rozšíření nemoci do všech koutů světa pouze pomoci. Hranice pak v tuto chvíli ztrácejí smysl.

Čekám teď, až přiletí vrány. Myslím, že nám žádné černé překvapení nepřinesou, ale s jistotou to netvrdí ani odborníci. Ti pouze míní, že nemocný pták daleko nedoletí. To je sice pěkné, ale poslední zprávy o výskytu ptačí chřipky v Turecku a Rumunsku už tolik optimistické nejsou. Nechci šířit paniku, ale měli bychom se mít napozoru a pro jistotu se pořádně připravit. Následný chaos si totiž vůbec nedovedu představit.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.