Hasiči dnes v regionu ukazovali lidem svou práci

13. březen 2009

Pátek 13. března patřil ukázkám práce hasičů. Den požární bezpečnosti vyhlašuje každým rokem Česká asociace hasičských důstojníků, a to s jediným cílem - předvést veřejnosti, co všechno obnáší práce záchranářů. Například v Opavě bylo možné vidět evakuaci z velké výšky pomocí lan. Cílem byla radniční věž.

Opavské Horní náměstí krátce po 14. hodině. Nebývalá koncentrace hasičů, žebříků a lan dává tušit, že se tady bude dít něco neobvyklého. Desítky metrů vysoká věž magistrátu, takzvané hlásky, je teď středem pozornosti a zejména pak úzký ochoz radniční věže.

"Momentálně je vidět lezec, který v podstatě za pomoci lan a jištění dalšími kolegy provádí vlastní slanění z objektu hlásky. Poté bude následovat slanění a záchrana osoby za pomoci dalších prostředků pro práci ve výšce," popisuje velitel opavské hasičské stanice Kamil Pastušek.

A pak přišel bonbónek na závěr. Slaňování se zaklíněnou zraněnou osobou ve speciálním vaku. To vše na úzkém ochozu obehnaném mříží. "Je teď patrné, že se kolem zachraňovaného nyní pohybuje asi sedm lidí, je to samozřejmě fyzicky náročné. Pak přijde ten okamžik, kdy si ho musí převzít ten jeden konkrétní lezec a to je opravdu o té brutální síle, na tom laně už je ten člověk potom sám," dodává velitel hasičů.

Všechno to trvalo asi půl hodiny. Třicet minut, které všem okolostojícím odpověděly na otázku, co všechno je nutné, když ani nejdelší hasičský žebřík v okrese nestačí.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu