Hasiči mají od začátku roku za sebou už 2000 výjezdů

22. leden 2010

Hasiči v Moravskoslezském kraji mají za sebou od začátku roku více než dva tisíce výjezdů. Kvůli sněhové nadílce překonali dlouhodobý rekord, ale v dalších dnech by se měla podle odhadu situace postupně uklidňovat. Nejvíce práce je stále s odklízením sněhu ze střech.

Dlouhodobý denní průměr všech hasičů v kraji nepřesahuje hranici 50 výjezdů, což ale neplatí pro poslední dva lednové týdny, kdy byl překračován třikrát až čtyřikrát. Výjezdy moravskoslezských hasičů za necelý leden už například překročily obvyklý počet výjezdů hasičů ve Zlínském kraji za celý půlrok.

"Hasiči zhruba tisíckrát vyjížděli odstraňovat rampouchy, sněhové a ledové převisy. Největší část zásahů, zhruba třetinu, má Ostrava. Hodně zásahů bylo také v okresech Bruntál a Opava," upřesnil mluvčí krajských hasičů Petr Kůdela.

Na území okresu Ostrava-město to bylo celkem přes 400 sněhových výjezdů, na Opavsku 280, Bruntálsku přes 220, Novojičínsku ke dvěma stovkám, na Karvinsku a Frýdecko-Místecku hasiči vyjížděli zhruba 130krát k zásahům, které se týkaly sněhu a ledu.

V prvních dnech sněhové nadílky se zásahy týkaly hlavně vyprošťování vozidel ze závějí a příkopů - autobusů, kamionů, osobních automobilů i těžkých sypačů. Pak hasiče zaměstnávaly především popadané stromy a větve na silnicích nebo chodnících.

autoři: mrk , tif
Spustit audio

Více z pořadu