Hasiči varují před pádem nebezpečných rampouchů

20. prosinec 2010
Zprávy , Zprávy

Hasiči mají opět plné ruce práce s odstraňováním nebezpečných sněhových převisů a rampouchů ze střech. Jde zpravidla o místa, kde hrozí bezprostřední nebezpečí, případně se jedná o budovy v takzvaném veřejném zájmu.

Dnes dopoledne tak například ostravští hasiči vyjeli do Vítkovic, kde shazovali rampouchy ze střechy policejního oddělení.

„V souvislosti s denním táním a opětovným nočním mrznutím hasiči varují před možností neočekávaného pádu kusů zmrzlého sněhu a ledu ze střech. Zvýšené nebezpečí zranění hrozí zvláště malým dětem a seniorům. Dívejte se, pod jakou střechou právě procházíte,“ varuje mluvčí krajských hasičů Petr Kůdela.

Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje každou zimu aktualizuje na svém webu www.hzsmsk.cz seznam firem, které jsou ochotny odstraňovat sníh a nebezpečné ledové rampouchy ze střech objektů za úplatu.

„Hasiči totiž každou zimu vyjíždějí na střechy jen tam, kde hrozí bezprostřední nebezpečí a někdy také k budovám ve veřejném zájmu, jako jsou nemocnice, školy a školky, radnice, muzea, policejní služebny. V ostatních případech odkazují žadatele na komerční služby,“ upozornil Kůdela.

Pro letošní zimu zatím tuto činnost v Moravskoslezském kraji potvrdilo 75 firem či fyzických osob, které disponují automobilovou plošinou, nebo horolezeckou výbavou.

„Lepší možnost pomoci s větší dávkou sněhu a ledu na střechách mívají dobrovolní a podnikoví hasiči, kteří se mohou s vedením jednotlivých obcí dohodnout na odstranění sněhu a ledu ze střech objektů v jejich správě,“ dodal mluvčí hasičů.

autor: tif
Spustit audio