Havířov nechá prověřit bezpečnost na školách

24. květen 2012

Děti ze Základní školy Moravská v Havířově, kde před dvěma dny napadla psychicky nemocná žena dva lidi, dostaly na zítřek volno. Škola ho vysvětluje psychickým tlakem po nepříjemném zážitku. Útočnice tam pobodala vychovatelku a dívku z první třídy držela jako rukojmí. Vedení školy také poslalo všem rodičům omluvnou zprávu s vysvětlením.

Dozvuky úterního útoku v havířovské škole jsou bolestné. Některé děti mají z události trauma a nechodí na vyučování. „Kluk nebyl ve škole, má trauma. Jdeme k psychologovi,“ říká babička blonďatého kluka, který byl v úterý, v době útoku, v základní škole Moravská taky.

O děti teď mají místní rodiče větší strach. I ty, které už byly samostatné, teď doprovázejí do školy a domů.

Vedení havířovského magistrátu už nařídilo analýzu bezpečnosti ve školách. V průběhu dne platí na každé škole jistý režim. Platí tam pracovní řády, dodržují se tam určitá pravidla.

„My teď zkoumáme jak se pravidla dodržují a jaké prostředky jsou k tomu těm školám nápomocny a budeme uvažovat, co dál. Například na sedmi nebo na osmi školách je kamerový systém. Tak možná budeme přemýšlet, že bude na všech školách,“ říká mluvčí radnice Eva Wojnarová.

Jak bezpečné jsou další školy v Havířově, jsme se přesvědčili osobně. V ulici Na nábřeží musíte nejprve zazvonit a osobně se ohlásit.

„My se snažíme, aby ta situace byla opravdu co nejbezpečnější. Pokud bychom to chtěli ještě více zvýšit, znamenalo by to asi přibrat dalšího člověka, který by byl permanentně na vrátnici,“ říká nám v ředitelně Svatopluk Novák.

Na to zřejmě většina škol při současných úsporách peníze nemá. Rozhodnout, jak dále s bezpečností havířovských základek, nakonec zřejmě budou muset stejně opět radní.

autor: iha
Spustit audio

Více z pořadu