Havířov se může pochlubit ojedinělým zařízením pro bezdomovce

18. listopad 2010

Většina bezdomovců se podle odborníků potýká s alkoholem. U řady lidí bez domova je právě závislost jedním z důvodů, proč se nedokáží zapojit do běžného života. Problémy způsobuje také potřeba hrát na automatech. V Havířově proto už zhruba rok funguje ojedinělé centrum pro léčbu bezdomovců.

Upravený dům v zeleni, jehož součástí je i malá farma. Tak vypadá zařízení havířovské Armády spásy. Už půl roku tam žije i 55letý Jiří Lipka. Kvůli automatům přišel o rodinu, nadělal si dluhy a skončil na ulici.

„Díky tomu, že jsem tady, splatil jsem dvě půjčky. Teď splácím třetí plus dlužné nájemné. A rozhodně je to lepší, protože dříve jsem se budil ve stresu, co bude dál,“ popisuje pan Lipka.

Se závislostí má podle odborníků problém většina bezdomovců. Jak říká vedoucí centra Tomáš Kolondra, jde hlavně o alkohol.

„Možná 90 procent bezdomovců pije, určitě je to více než polovina lidí, kteří jsou bez domova, pro které je alkohol nějakým řešením a zároveň už i závislostí,“ dodává.

Havířovské zařízení slouží maximálně 15 klientům. Muži absolvují osmnáctiměsíční program. Postupně získávají stále více svobody a připravují se na samostatný život. Než léčbu opustí, musejí si sehnat bydlení a práci. Součástí programu je například i péče o zvířata či pole.

„Pracovní terapie je pro ně nejdůležitější. Zvířata mají svěřena daní klienti, kteří se o ně dlouhodobě starají, aby si všímali, co těm zvířatům chybí, co jim dát. Prostě aby měli určité návyky do života,“ vysvětluje sociální pracovník Petr Halama.

Zařízení s názvem Dům pod svahem je jediné svého druhu v regionu a pravděpodobně i v celém Česku. Na prvního absolventa zatím čeká.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu