Help-in Bruntál rozšiřuje nabídku pečovatelských služeb

11. únor 2009

Společnost Help-in Bruntál rozšíří svou klientelu i pečovatelské služby. Díky novému automobilu, který zakoupila za peníze od sponzorů, může uspokojit poptávku v oblasti Vrbna pod Pradědem. Ke dvěma stovkám klientů z celého okresu přibude přibližně třicet dalších. Starší a zdravotně postižení lidé tak mohou zůstat ve svém přirozeném prostředí a nemusejí do ústavu.

Společnost má střediska v šesti městech a obcích, například v Zátoru, Vrbně pod Pradědem či Městě Albrechticích. Pečovatelky společnosti dojíždějí například do Světlé Hory za paní Magdou Moravčíkovou. Ta by se bez nich neobešla.

"Asi před rokem a půl jsem ztratila zrak a je to trápení a starosti. Pečovatelka se o mne stará, chodí se mnou na procházky, nosí mi obědy, udělá mi úklid. Jsem velmi ráda, protože sama nemůžu nikde," říká paní Moravčíková.

Na Vrbensku vznikl dokonce pořadník na pečovatelské služby. Díky sponzorům, jde o nadace velkých firem, má společnost Help-in Bruntál čtvrté a hlavně nové dodávkové auto. Tudíž se může klientela rozšiřovat. Dostane se i na seniory, které loni museli odmítat.

"Samozřejmě v prvé řadě je to služba pro lidi, kteří jsou osamoceni, ale je to také v případě, že jsou to třeba dva starší lidé a ten jeden je už na tom tak, že potřebuje tu pomoc a ten druhý není schopný ji poskytnout," říká mluvčí společnosti Zuzana Tomanová.

Moderní auto znamená nejen více klientů, ale také zbrusu novou službu - konkrétně přepravu uživatelů. Znamená to, že nový automobil umožní seniorům a zdravotně postiženým lidem lepší kontakt se společenským prostředím. Pečovatelka je zaveze například na nákup, k holiči nebo třeba do divadla.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio

Více z pořadu