Hladiny řek v Moravskoslezském kraji klesají

19. květen 2010
Zprávy , Zprávy

V Moravskoslezském kraji pozvolna klesají hladiny řek. Nejnovější údaje hovoří už jen o pěti místech, na kterých je vyhlášen stav ohrožení. Klesají také hladiny v přehradách, které nabírají vodu z Beskyd. Navíc se výrazně snížila intenzita deště a ten by dokonce měl v následujících hodinách ustat úplně.

Nejvyšší stupeň povodňové aktivity stále platí pro Ostravici pod přehradou Šance, na Lučině v Bludovicích, Odře v Bohumíně, na Olši ve Věřňovicích a také na Petrůvce na česko-polském pomezí. V obou naposledy zmiňovaných místech ale hladina řeky vytrvale klesá.

Hladiny vody v přehradních nádržích, které zadržují vodu z Beskyd, pomalu klesají, i když je na nich stále překročena kóta přelivu. Přehrady tedy pouštějí dále to, co do nich přiteče. Vody naopak mírně přibylo na Bruntálsku, v tamní přehradě Kružberk. Řeky na Opavsku a Bruntálsku dosahují maximálně prvního stupně povodňové aktivity.

Evakuovaní Ostravané se vrátí do konce týdne

Lidé z povodněmi nejhůře postiženého ostravského obvodu Slezská Ostrava, kteří museli kvůli velké vodě opustit své domovy, by se mohli vrátit zpět na přelomu tohoto týdne. Voda vyhnala z domovů asi 120 lidí, kteří zatím zůstávají u svých příbuzných a známých.

Dohromady bylo v lokalitě zaplaveno asi 60 domů a 40 chatek. Mezi zaplavenými domy je přitom i přibližně 20 novostaveb, některé z nich dokonce ještě ani nebyly zkolaudovány.

autoři: š.iva , tif
Spustit audio