Hladiny většiny moravskoslezských toků i po nočním dešti klesají

4. červen 2010
Zprávy , Zprávy

Chmurná předpověď meteorologů na dnešní noc se naštěstí nenaplnila. Ve čtvrtek varovali, že může napadnout až 50 milimetrů srážek. Déšť ale nakonec nebyl tak intenzivní a nové srážky se na řekách v podstatě neprojevily. Zem je po vytrvalých deštích nasáklá vodou a další přívaly by nemusela vstřebat.

Hladiny se během noci místy mírně zvedly na Jesenicku - Vidnávka a Bělá tam dosáhly druhého povodňového stupně. Nyní už ale zase klesají.

„Během noci napršelo v Moravskoslezském kraji pět až deset srážkových milimetrů, ale v Jeseníkách to bylo kolem 20 milimetrů. V Beskydech se vyskytly i bouřky a tak tam byly úhrny i kolem 35 srážkových milimetrů,“ upřesnil meteorolog Eduard Jarcovják z ostravské pobočky ČHMÚ.

Lidé v zatopených oblastech doufají, že příští dny bude hezky. Slunce jim pomůže vysušit podmáčené zahrádky, pole a vytáhnout vlhkost z obydlí.

„Během víkendu, pokud tedy bude slunečné počasí, budou maximálně využity vysoušeče, které jsme během povodní postiženým občanům rozdávali,“ říká Jaroslav Nakládal z karvinského magistrátu.

Podle předpovědi meteorologů mají deště během dopoledne odeznít a oblačnost se má začít protrhávat. Odpoledne má být polojasno, možná dokonce i skoro jasno s teplotami od 19 do 22 °C.

autoři: ada , tif
Spustit audio