Hlavně nespěchat...

5. srpen 2009
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Jestli máte pocit, že prázdniny jsou u konce a ještě jste si neodpočinuli, asi se příliš stresujete. Nad rychlým životním stylem se zamýšlí Jana Hovjacká.

0:00
/
0:00

Máte pocit, že prázdniny jsou už u konce a vy jste si jich ještě moc neužili? Ať se vám to zdá nebo ne, do závěru srpna zbývá ještě 26 dnů. Pokud máte typické zaměstnání dnešní uspěchané doby, pravděpodobně nemáte čas a pořád spěcháte. Ráno honem do práce a večer ve spěchu zase zpátky domů. A tak vám běžný den utíká rychleji, než byste chtěli. Navíc se začalo dříve stmívat a tak i já mám pocit, že toho udělám méně, než bych si přála. A proč vlastně tolik pospícháme? V práci proto, abychom vše stihli udělat včas a byli rychle doma. Na dovolené zase proto, abychom toho viděli co nejvíce a také si domů přivezli co největší množství zážitků.

Tak si říkám, že k tomu, abychom získali více času, stačí opravdu málo Zamyslet se. Je to docela jednoduché. Až se v průběhu dne rozhodnete do sebe rychle nalít další kávu, aby se vaše unavené tělo dostalo do pohody, zastavte se!

Asi nejlepší terapií pro každého uspěchaného jedince je na chvíli vypnout. Jen tak si sednout nebo lehnout a sledovat krásu všedních věcí. Starosti hodit za hlavu a vnímat kouzlo přítomnosti. A tak jsem si včera sedla u kávy a lízala zmrzlinu. Opravdu jsem nespěchala a vychutnávala. Přišla jsem na to, že čím více okamžiků si během dne vychutnáte, tím více si života užijete, no a najednou zjistíte, že čas běží nějak pomaleji.

autor: Jana Hovjacká
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.