Hledání kořenů zla

28. listopad 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Ostravu šokoval nedávný případ brutality party mladých násilníků. Zkopali a zmlátili bezdůvodně několik kolemjdoucích. Vyvolalo to otázku, jestli se v třetím největším městě v zemi můžeme cítit bezpečně.

0:00
/
0:00

Šli venčit psa, na procházku, z restaurace nebo čekali na trolejbus. Ničím neprovokovali. Během pár minut zažilo několik náhodných chodců, jak chutná zločin. Parta opilých skinů je zezadu kopala do hlavy, bila je, nadávala a jeden z nich u toho vykřikoval fašistická hesla. Mezi oběťmi je novinář i zástupce policejního ředitele.

Dělám už několik let zprávy z oblasti policie, justice a tak se tento případ stal častým námětem pro mé známé. Kde byly policejní hlídky, proč tam nejsou kamerové systémy, ptali se. Mají pravdu, když je v týdnu den volna, navíc se večer před ním hraje ostře sledované fotbalové utkání, jsou to takové rizikové faktory, které by neměly represivní složky v Ostravě podcenit.

Jenže to je jen jedna strana mince. Základní východisko pro všechny filosofy je zákon kauzality - zákon příčiny a následku. A v tomto případě zatím všichni řeší jen následek. Ne příčinu. Otázky typu - proč sedmnáctiletá dívka kope do břicha téměř stejně starou ženu? Kde jsou kořeny takového zla? Zůstaly obrazně řečeno ležet v kalužích krve náhodných chodců. Lidé kteří se zabývají prevencí kriminality, sociální pracovníci a třeba i církev by je měla začít okamžitě řešit nebo se z Ostravy stane předměstí Paříže, kde hořela auta.

Už v pátém století totiž řecký filosof Leukippos věděl, že: Ani jedna věc nevzniká bez příčiny, ale vše vzniká z nějakého důvodu a nutnosti.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.