Hodina navíc

25. říjen 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Ze soboty na neděli se změní čas. Hodinky posuneme o hodinu nazpět, ze tří na dvě. Jak takovou hodinu navíc využít? Třeba najdete návod v této poznámce.

0:00
/
0:00

Začíná týden, který bude nejméně ve dvou ohledech výjimečný. Ve čtvrtek nás čeká státní svátek, což znamená, že kromě oslav založení Československa, tedy toho slavnostního momentu celého dne, si užijeme i prostých radostí dne volného. Školní děti hned trojnásob, prázdniny jim začínají už ve středu. Po slavnostním čtvrtku nás čeká zcela všední pátek a po něm to přijde. Víkend, který bude o hodinu delší. O hodinu déle můžeme spát. O hodinu déle můžeme pobýt s přáteli. O hodinu déle můžeme poslouchat příjemnou hudbu, číst svou oblíbenou knížku, hrát si se psem nebo se procházet podzimním parkem.

Ač se vám hodina může zdát jako nic, je to pořád šedesát minut nebo, chcete-li, tři tisíce šest set sekund navíc. Můžete za tu dobu omládnout až o 120 let, protože podle expertů na kosmetiku právě pět kroků v pěti minutách přiopraví váš vzhled o deset let. No a to si v hodině můžete dát dvanáctkrát. Můžete si o šedesát let prodloužit život, protože se říká, že každá minuta smíchu přidá vaší pouti životem jeden rok. Můžete dvakrát změnit barvu vlasů, protože zhruba půlhodinu trvá jedna kůra. Baví-li vás cestování, zvládnete za tu dobu cestu vlakem z Ostravy do Suchdolu nad Odrou a zpátky. Nebo zpáteční ze Studénky do Ženklavy. Naopak nebaví-li vás pohled na svět za střízliva, mohli byste stihnout vypít více než 1700 půllitrů piva. Tedy alespoň Guinessova kniha rekordů tvrdí, že takový půllitr se dá zvládnout ve 2,1 sekundy. Doporučovala bych vám ale do tohoto kousku se nepouštět. Mnohem rozumnější je na tu hodinku navíc se zastavit, nebo aspoň zpomalit, udělat si pořádek sám v sobě a hlavně být v pohodě. A když už se vám podaří tohle, vezměte si to s sebou i do těch hodin a dnů následujících.

autor: Gabriela Všolková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.