Hokejista Kubina musí odškodnit rozhodčího Bolinu

18. červenec 2006
Zprávy , Zprávy

Hokejista Pavel Kubina prohrál soud s rozhodčím Petrem Bolinou. Jde o vyhrocený konec rozhodujícího zápasu v semifinále play off české extraligy loni v dubnu. Vítkovice tehdy prohrály se Zlínem o jediný gól a Kubina obvinil rozhodčího, že byl podplacený, a že škodí českému hokeji. Bolina to nenechal jen tak a žádal kromě omluvy miliónové odškodné.

Začalo to vyloučením Kubiny právě hlavním rozhodčím Bolinou, následným oslabením Vítkovic a vyrovnávací brankou. Konec zápasu už připomínal bitevní pole, i když jen na úrovni drsných slov a křiku. Prohráli jsme si to sami, ale rozhodčí nám pomohl, jak jen mohl, řekl u soudu tehdejší vítkovičák Václav Varaďa. "Jestli to bylo tím, že neměl svůj den, že mu to prostě nevyšlo, nebo to bylo něco jiného, to nevím. Asi se to rozhodne dnes. Nebo v blízké době."

Logo

A stejně tak Marek Malík, který byl u toho. Bolina podle něj pískal tak, že se ve Zlíně nedalo vyhrát. "Jestli to nebylo ovlivněné a on se cítí strašně ukřivděný, tak prohlásím, že s takovým výkonem nemá co dělat v takové části soutěže."

To je opravdu hrozně choulostivá věc, reagoval druhý hlavní rozhodčí tohoto zápasu Milan Mynář. Chápe, že se na Bolinu sesypali všichni - známí, fanoušci i nadřízení. Je přesvědčen, že slova jako šmejd a další horší výrazy plus slova o prodaném zápase prostě padnout neměla. "Tohle bylo absolutně mimo mísu, prostě to k tomu nepatřilo. Dopad to může mít ten nejhorší, protože jestli někdo ztratí důvěru v nezávislost rozhodčích, je to problém."

Nakonec nešlo ani tak o Kubinovu slovní přestřelku, kterou přinesla snad všechna média. U soudu se hrálo o omluvu a finanční náhradu. A rozhodčí uspěl v obou věcech. Kubina se musí omluvit v novinách i na internetu a zaplatit 400 tisíc korun za poškození dobrého jména. Obhájkyně rozhodčího to přivítala. "Částka, o které soud rozhodl, je přiměřená. Samozřejmě tento výsledek budeme konzultovat se žalobcem. Nicméně s výsledkem jsme spokojeni."

Úplně jinak se tvářil právník Pavla Kubiny, který také k soudu nepřišel. "Doporučím mému klientovi, ať se v každém případě odvolá, protože ta částka je nepřiměřená."

Kauza plná křivdy, ostrých slov a emocí tedy zřejmě skončí u olomouckého Vrchního soudu.

autor: mrk
Spustit audio