Hokejové primáty

2. květen 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

V Kanadě dnes začíná Mistrovství světa v hokeji. Vůbec poprvé se takový šampionát hraje v kolébce hokeje. Primátů ale bude mít turnaj více.

0:00
/
0:00

Mistrovství světa v hokeji se v příštích dvou týdnech bude hrát už po dvaasedmdesáté. Devětašedesátkrát se hrálo v Evropě. Málokdo si už pamatuje, že tři šampionáty se hrály za velkou louží. Pokaždé to ale bylo ve Spojených státech amerických. Ve dvou případech - v roce 1932 v Lake Placid a v roce 1960 ve Squaw Valley - se turnaj hrál v rámci zimní olympiády. Klasické sólové mistrovství světa se tam konalo v roce 1962 v Colorado Springs.

V Kanadě se tedy hraje skutečně poprvé, což je za skoro 80 let turnajové historie opravdu unikát. Pozoruhodná jsou i konkrétní pořadatelská místa. V Québecu se kdysi dávno slavná NHL hrála, jednou z nejslavnějších postav před zánikem klubu byl Slovák Peter Šťastný. V Halifaxu se ale bude vrcholná hokejová soutěž hrát úplně poprvé.

Šampionát však bude novinkou nejen pro kanadské diváky v hledišti, ale i pro nás Evropany, kteří budeme fandit u televizorů. Vzhledem k časovému posunu se řada zápasů bude hrát hodinu po půlnoci času středoevropského. A to jsme tady v případě hokejového mistrovství světa ještě neměli. Je pravda, že noční hokejové zápasy jsme si vyzkoušeli před šesti lety, kdy se v Salt Lake City konala olympiáda. Dodnes si pamatuji svá krušná rána po probdělé noci u televize. U skalních reprezentačních fanoušků se dá něco podobného očekávat i v následujících dvou týdnech. Jistě, třeba náš dnešní úvodní zápas s Dánskem se hraje od 19 hodin našeho času. Ale třeba utkání s Itálií budeme hrát opravdu od jedné do čtyř. Po základních skupinách budou nepravidelné noční televizní dýchánky pokračovat i v osmifinále, play-off nebo v bojích o medaile.

Začínající hokejový šampionát v Kanadě tedy bude plný zvláštností a netradičních zážitků. Doufejme, že s dobrým koncem pro český tým!

autor: Michal Svatoš
Spustit audio