Hokejový byznys

13. září 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Uplynulý pátek nebyl pro hokejové fanoušky obyčejným předvíkendovým dnem. V celé republice se otevřely brány zimních stadiónů a hvizd píšťalky začal další ročník extraligy.

0:00
/
0:00

Tak jsme se konečně dočkali, mnou si ruce hokejoví fanoušci v celé republice a nadšeně z šatníků vytahují barevné šály, oprašují dresy a ladí bubny a trumpety. I když počasí, kterému se letos jaksi porouchaly hodinky, spíše připomíná polovinu srpna, září je v plném proudu a Extraliga hokeje konečně začala.

Jako každý správný hokejový fanoušek bych už i já měla stát ve frontě na permanentku, která by mi zaručovala jistotu, že pokud se můj klub probojuje do play off, nepřijdu o žádný zápas. Jenže letos ve frontě nestojím. Jako fanouška červenobílých ocelářů, mě letos každoroční eufórie míjí.

Že by mladické vášně pomalu opouštěly mé třicítku překročivší tělo, zpytuji své svědomí? Stávám se s vyšším věkem více skeptická, když předpokládám, že letos budou oceláři místo vymetání šibenic Sparťanských nebo Pardubických gólmanů spíše sledovat play off v televizorech? Anebo mi spíše stále více začíná vadit skutečnost, že jako divák mohu jen velmi těžko ovlivnit zákulisí hokejového byznysu.

Dávno pryč jsou totiž doby, kdy se člověk mohl ztotožnit s hráči jednoho klubu, kdybych měla spočítat, v kolika klubech dnes hrají hráči, jejichž malé červenobílé dresíky zdobí okna mého automobilu, prsty obou rukou by mi nestačily.

Já fanoušek nikdy nepochopím, proč ti, kteří z pohledu diváka na třinecký led patří, museli odejít jinam. A tak místo zakoupení permanentky letos nejspíše usednu na gauč a zapnu televizor. Možná mně alespoň potěší, že Králové, Markové či Zadinové góly střílet umí. I když bohužel v dresech bývalých soupeřů.

autor: Marcela Hladká
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.