Hokejový klub dostal od Frýdku-Místku jen část dotace. Kvůli údajné zpronevěře

23. leden 2019

Jen do konce března má zajištěné peníze na fungování malých sportovců Hokejový klub Frýdek-Místek. Zastupitelé města klubu totiž neschválili dotaci v plné výši, ale jen čtvrtinu z požadovaných téměř 10 milionů korun. Klub se potýká s nezaplaceným dluhem a údajnou zpronevěrou, kterou šetří policie. A někteří zastupitelé měli obavy, aby město o peníze při případné exekuci, nakonec nepřišlo.

O dotaci pro klub hlasovali zastupitelé už podruhé. V prosinci peníze neschválili z obav, že se v klubu dějí podivné transakce. Teď oddíl mládeže dostal šanci pokračovat.

„Jsem rád, že se nakonec podařilo schválit kompromisní návrh na poskytnutí dotace hokejové mládeži. Jedná se o několik stovek dětí, které by bez této dotace nemohly fungovat,“ říká náměstek primátora Pavel Machala (ČSSD), který má sport v kompetenci.

Klub současně podle něj musí splnit řadu podmínek, aby část dotace dostal. „Jedná se vlastně o to, že tam v minulosti mělo dojít ke zpronevěře 1,7 milionu korun. Nyní se snažíme situaci napravit, došlo tam k personální změně ve výkonném výboru hokejového spolku a dotační smlouva byla upravena tak, aby do budoucna k podobným věcem nemohlo dojít,“ dodává Machala.

Do klubu poslalo město i kontrolu. Její výsledky nejsou veřejné. Zastupitel Jiří Kajzar z hnutí Naše město FM, které je teď v opozici, říká, že právě kvůli výsledkům kontroly nemohl pro dotace zvednout ruku.

„Výsledek veřejnoprávní kontroly, o které nesmíme mluvit, tak – když to řeknu kulantně, abych nic neprozradil – hrozí nebezpečí, že dotace, kterou město poskytne, může být zabavena exekutorem,“ naznačuje Kajzar.

Rozhodne se na jaře

S návrhem, který nakonec většina zastupitelů podpořila, přišel Milan Valach z opoziční SPD. Místo necelých 10 milionů korun dostane klub zatím jen čtvrtinu částky. O tom, zda pošlou klubu i zbytek, rozhodnou zastupitelé na dalším jednání. „Neznáme vlastně závazky a pohledávky klubu a za čtvrt roku budeme chytřejší,“ říká Valach.

Klub má teď peníze do konce března, například na zaplacení ledové plochy. Nové vedení slibuje, že co nejdříve dodá zastupitelům všechny informace. „Snad budeme na dalším zastupitelstvu argumentačně lépe vybaveni, protože už budeme vědět, co se v tom klubu děje. Takže doufáme, že v dubnu zastupitelé schválí peníze na zbytek roku,“ říká nový člen výkonného výboru hokejového klubu a současně zastupitel za ČSSD Jaroslav Chýlek.

autor: iha
Spustit audio

Související