Šéf hokejového klubu Frýdku-Místku dostal podmínku. Podle soudu zneužil městské dotace

28. únor 2017
Zprávy , Zprávy

Podmíněným trestem na 2 roky a 10 měsíců potrestal soud prezidenta hokejového klubu HC Frýdek-Místek Lukáše Vícha za dotační podvod. Finanční prostředky získal od města na provoz haly. Uměle je ale podle soudu navyšoval a městu tím vznikla škoda bezmála 1,3 milionu korun.

Kromě podmínky dostal Lukáš Vích i peněžitý trest. Ten musí zaplatit i samotný hokejový klub a jeho dceřiná společnost Prosport FM Plus, kde je Lukáš Vích jednatelem a prostřednictvím které klub služby nakupoval.

„Ale za mnohem nižší částky, než byly potom uplatněny v dotaci. Společnost Prosport to přefakturovávala hokejovému klubu s navýšením a hokejový klub to následně uplatnil v rámci dotace u města Frýdek-Místek včetně tohoto navýšení, které neodpovídalo žádnému plnění,“ vysvětluje státní zástupce Ladislav Hradil.

Prezident klubu Lukáš Vích k soudu nepřišel. Už dříve ale odmítl, že by se podvodu dopustil. „Klienta tady nemám, takže bohužel to bez jeho účasti nemohu komentovat,“ řekl jeho advokát Petr Stoklas.

Státní zástupce Ladislav Hradil přitom požadoval, aby hokejový klub přišel i o možnost ucházet se o dotace.

„Ten můj návrh byl zejména z toho důvodu, že hokejový klub neprokázal žádnou sebereflexi a vedení nadále pana obžalovaného Vícha nechalo v pozici prezidenta klubu a v podstatě se v tomto trestním řízení chovalo tak, že buď bude hokej ve Frýdku-Místku ale s panem Víchem, nebo nebude vůbec,“ dodal žalobce.

Podle soudce by ale takový trest zásadně zkomplikoval fungování klubu, který je na dotacích závislý. A tak nakonec rozhodl o pokutě. Lukáš Vích dostal peněžitý trest ve výši 100 tisíc korun, hokejový klub a firma Prosport pak dohromady dalších 460 tisíc. Nahradit musí i škodu, která vznikla městu.

autor: iha
Spustit audio