Holubí problém

21. prosinec 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Kam s ním. Tato zlidovělá otázka se dá napasovat na kde co. Třeba i na tisíce holubů, se kterými si lámou hlavy radní polského Cieszyna. A vymysleli plán. Přišli na to co s nimi respektive kam s nimi. Chtějí je vyvážet z města.

0:00
/
0:00

Když jsem tuto zprávu v servisu České tiskové kanceláře objevil, nevěřil jsem vlastním očím. Co všechno může člověka napadnout. Ale úřednická hlava mívá občas neuvěřitelné nápady a jak je vidět, nejen v tuzemsku. I když do Cieszyna je to co by kamenem dohodil.

V každém případě: Holubům se v Cieszyně zřejmě velmi dobře daří a rychle se množí. Svým trusem znečišťují městskou dlažbu, zrestaurované fasády domů a někteří se dokonce nebojí navštěvovat lidské příbytky. Radnice proto vyhlásila holubům válku. Úředníci vymysleli, že ptáky jednoduše pochytají a odvezou daleko za město. Podle odborníků to ale bude zbytečná námaha, protože si holubi najdou cestu zpět. Já sice odborník nejsem, ale myslím si totéž. A i kdyby se nevrátili, kdo zaručí, že nezačnou dělat potíže někde jinde?

Holubí problém se s různou úspěšností řeší v mnoha městech. V této souvislosti si vzpomínám na několik let starý příspěvek mého kolegy z Ústí nad Labem. Tam radní za desítky tisíc nakoupili sokoly, kteří měli vše vyřešit. Něco ale bylo tenkrát špatně, protože sokoli zanedlouho uletěli neznámo kam.

Vývoz holubů je ale unikátní nápad, na který může přijít jen někdo, kdo ani trochu nerozumí přírodě. A zřejmě ani porozumět nechce. Je totiž logické, že ono vyvezení holubů - třeba hodně daleko za hranice města - nepomůže. Pokud se totiž nevrátí "vystěhovaná" skupina, s největší pravděpodobností ji v poměrně krátkém čase nahradí jiní holubi.

Jenže dokud se člověk nenaučí přírodě rozumět a chápat její zákony a zákonitosti, bude stále tropit hlouposti. V globálních souvislostech je ovšem tento holubí problém zanedbatelnou maličkostí.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.